mapa | kontakt | početna |

Vesti iz fondova

 

Pon, 17/03/2008

Focus Premium 

Prava informacija za poverenje

Članovi investicionog fonda Focus Premium kao i svi ostali zainteresovani za investiranje sredstava putem ulaganja u investicione fondove, mogu dobiti više informacija o situaciji na tržištu i njegovim potencijalima, kao i o svim ostalim pitanjima za pravilno informisanje i to:
direktnim kontaktom sa menadžmentom Društva za upravljanje investicionim fondovima Focus Invest AD Beograd, svakog radnog dana, u peridu od 15 do 16h, pozivom na sledeće brojeve telefona:

Pet, 14/03/2008

Focus Premium 

Focus Premium - kratak pregled dosadašnjih rezultata

Analizirajući rad svih investicionih fondova u Srbiji koji posluju duže od šest meseci na finansijskom tržištu, kroz uporedni pregled kretanja vrednosti njihove investicione jedinice, kao i kretanja Berzanskih indeksa (Belex line i Belex 15) u periodu od 06.09.2007. (kada je fond Focus Premium počeo sa radom) zaključno sa 28.02.2008. godine, otvoreni investicioni fond Focus Premium ostvario je sledeće rezultate:


Čet, 13/03/2008

Ilirika ProActive 

BEOGRADSKA BERZA - DA LI JE "RACIONALNI INVESTITOR" SAMO TEORIJSKI KONCEPT ILI POSTOJI I U PRAKSI

U gotovo svim knjigama o ekonomiji se pominje "Velika ekonomska kriza 1929" kada se desio veliki pad berze od skoro 30%! Tada je veliki broj investitora uzimao "marginske kredite" i kupovao akcije na precenjenom tržištu, pa kada je tržište počelo da pada, banke su pozvale investitore da prodaju svoje pozicije, što je izazvalo pomenuti pad berze. Imajući u vidu da je indeks Beogradske Berze, Belex15 od početka meseca pao skoro 25% postavlja se pitanje da li sledi neka "Velika ekonomska kriza" u Srbiji? Da li su investitori uzimali "marginske kredite"? Šta je uzrok pada cena na berzi? Srpska ekonomija je najbrže rastuća u regionu, sa stopama rasta od oko 7% na godišnjem nivou. Imajući u vidu da nivo BDP još nije dostigao iznos iz 1990. godine, te da se pripremaju veliki infrastrukturni projekti, čini se logično da Srbija ne bi trebalo da uđe u "Veliku ekonomsku krizu". Potvrda toga je i činjenica da su u 2007. godini kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj Berzi imale dobre poslovne rezultate, te da planiraju povećanje proizvodnje i prodaje u 2008. godini.


Ilirika saopštenje

U sredu 12. marta indeks BELEX15, koji obuhvata najlikvidnije akcije na Beogradskoj berzi, ubeležio je najveći dnevni pad (- 7,39%) od kada se izračunava. S obzirom da na domaćem tržištu postoji pritisak prodavaca koji kupci ne mogu da apsorbuju, da bi se izbegao nastavak nepotrebno visokog pada cena neophodno je da panika među prodavcima prestane. Isto tako ulagači u investicione fondove po pravilu imaju dug investicioni horizont, ali se mogao steći utisak da je u poslednjih nekoliko dana jedan broj njih prodavao investicione jedinice više zbog pada njihove vrednosti nego zbog političkog rizika. Politički rizik bio je jednako visok (a po nekim tumačenjima možda i viši) i pre pada Vlade što ukazuje da na tržištu postoji panika. Investitori koji imaju averziju prema riziku imali su verovatno ne manje indikatora da ne ulažu novac u akcije ili da ih prodaju i prethodnih nekoliko meseci. Procena o momentu ulaganja i povlačenja sopstvenog novca sa tržišta je jedna od najznačajnijih, ali tekuće cene na Berzi nam pokazuju da je povoljno vreme za prodaju akcija iza nas. Pad cena se uvek može nastaviti ali nije moguć unedogled a pošto panika nije merljiva kategorija ne može predvideti kada će prestati, međutim kako cene akcija padaju verovatnoća da će prodavci biti na gubitku jer neće moći da ponovo investiraju po još nižim cenama raste.

Pad belex 15, privremen

Pad belex 15, privremen

Pad Belex 15, privremen

 

Pon, 10/03/2008

PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI - UTICAJ NA BERZU
Ilirika ProActive 

PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI - UTICAJ NA BERZU

U subotu 8. marta, premijer Vojislav Koštunica je najavio da će u ponedeljak sazvati vanrednu sednicu Vlade na kojoj će dati obrazložen predlog Predsedniku Srbije, Borisu Tadiću, da raspusti Skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, istovremeno sa lokalnim i pokrajinskim izborima. Kakav uticaj ima ova činjenica na kretanje cena na Beogradskoj Berzi, može se sagledati kroz nekoliko pitanja. Prvo, da li Srbija ide u pravcu Evropskih integracija i kojom brzinom? Drugo, koji je scenario ugrađen u cene akcija na Beogradskoj Berzi? Treće, da li besplatna podela akcija može uticati na izborni rezultat?


Triumph 

Investicioni fond TRIUMPH pobednik nedelje


Od osam otvorenih investicionih fondova u Srbiji, pozitvan rezultat u prvoj nedelji marta je imao samo fond rasta vrednosti imovine Triumph.

Vrednost investicione jedinice tog fonda se povećala za + 0,22 %. Ostali investicioni fondovi su imali negativan rezultat od kojih je najveći gubitak imao fond KD Ekskluziv sa padom vrednosti investicione jedinice od -2,49 %.

Ostali fondovi su imali pad manji od 2%, tako je Delta Dynamic zabeležio pad od -1,91 %, balansirani investicioni fond Delta Plus -1,43 %, Raiffeisen Akcije -1,29 %, Focus Premium -1,04 %, dok gubitak manji od 1% beleže Fima Proactive -0,94 % i Ilirika JIE -0,90 %.

Prvu nedelju marta je obeležio i visok pad vrednosti imovine fondova. Vrednost imovine se povećala smo kod fonda Triumph i to za 2.057.373,25 RSD.

Imovina se je najviše smanjila kod fonda Fima Proactive -63.461.178,05 RSD, slede Raiffeisen Akcije sa padom vrednosti od -59.322.601,08 RSD, balansirani fond Delta Plus -45.609.231,49 RSD, Delta Dynamic sa padom od -7.016.505,72 RSD, Focus Premium -5.636.399,34 RSD, KD Ekskluziv sa padom -1.142.780,04 RSD i lirika JIE sa najmanjim padom od -647.264,91 RSD.

Izvor:

Uto, 04/03/2008

Moj-fond, novi sajt za praćenje vrednosti investicionih jedinica

Saopštenje za javnost - Moj fond Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je od ponedeljka 04.03.2008. počeo sa radom portal www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) koji će se baviti kako investicionim fondovima tako i berzama. Korisnici portala će moći svakodnevno da sagledaju i porede vrednost investicionih jedinica svih fondova koji posluju na našem tržištu, prate begradsku berzu uživo, a takođe usput pročitaju ukratko vesti koje su obeležile dan. Takođe, u startu ćemo se potruditi da svakom pojedincu približimo finansijsko tržište kako Srbije, tako i regiona i time ćemo započeti malu školu investiranja koja će biti implementirana u sam portal. Potrudićemo se da svakodnevno osvežavamo portal novim analizama finasijskih tržišta Srbije, regiona, a i sveta. Portal Moj fond vlasništvo je kompanije Ilirika Investments a.d. koja posluje u Srbiji od 2002. godine i njegov nastanak rezultat je dugogodišnjeg iskustva Ilirike, kvalitetnog rada i želje za proširenjem svojih usluga. Osnovna delatnost društva je berzansko posredovanje u zemlji i inostranstvu, individualno investiciono savetovanje, korporativne finansije, strateško povezivanje i konsalting, a od nedavno i prodaja jedinica investicionih fondova u Srbiji. Svrha ovog portala je da svim investitorima, potencijalnim investitorima, zainteresovanim stručnjacima i celokupnom građanstvu ponudi novi finansijski proizvod, odnosno finansijski portal www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org). Portal na jednom mestu okuplja sve informacije o investicionim fondovima i kompletnom srpskom tržištu kapitala, te na vrlo jasan i strukturiran način daje mogućnost njihovog pregleda i upotrebe. Osim pomenutih informacija, www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) nudi poređenja, analize i statistike vezane za fondove i hartije od vrednosti i mogućnost kreiranja sopstvenog portfelja sa kalkulatorom za informativne izračune. Korisnicima koji su zainteresovani za ulaganja, ponuđene su sve informacije, objašnjeni načini i data uputstva o tome kako pristupiti svakom pojedinom fondu na srpskom tržištu kapitala. Isto tako su ponuđeni svi dokumenti i datoteke potrebni za pristup pojedinom investicionom fondu. Uz službene informacije, www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) nudi i zabavni deo sadržaja s vestima iz tržišnog sektora, anketama, chatom, forumom i mnogim drugim interaktivnim servisima preko kojih korisnici mogu izmenjivati iskustva ili savjete. Sve navedene informacije biće dostupne i za druga tržišta u okruženju, a korisnici portala će imati uvid i u sve fondove u regionu. Otvoreni smo za saradnju sa svim postojećim i budućim fondovima na teritoriji Republike Srbije. U nadi da portal ispunjava sve zahteve korisnika te da će svojom informativnošću i kompletnom ponudom pomoći investitorima i onima koji to žele postati, Ilirika Investments a.d. želi vam dobrodošlicu na www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) !

Moj-fond, novi sajt za pra?enje vrednosti investicionih jedinica

Saopštenje za javnost - Moj fond Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je od ponedeljka 04.03.2008. počeo sa radom portal www.moj-fond.rs (www.moj- fond.org) koji će se baviti kako investicionim fondovima tako i berzama. Korisnici portala će moći svakodnevno da sagledaju i porede vrednost investicionih jedinica svih fondova koji posluju na našem tržištu, prate begradsku berzu uživo, a takođe usput pročitaju ukratko vesti koje su obeležile dan. Takođe, u startu ćemo se potruditi da svakom pojedincu približimo finansijsko tržište kako Srbije, tako i regiona i time ćemo započeti malu školu investiranja koja će biti implementirana u sam portal. Potrudićemo se da svakodnevno osvežavamo portal novim analizama finasijskih tržišta Srbije, regiona, a i sveta. Portal Moj fond vlasništvo je kompanije Ilirika Investments a.d. koja posluje u Srbiji od 2002. godine i njegov nastanak rezultat je dugogodišnjeg iskustva Ilirike, kvalitetnog rada i želje za proširenjem svojih usluga. Osnovna delatnost društva je berzansko posredovanje u zemlji i inostranstvu, individualno investiciono savetovanje, korporativne finansije, strateško povezivanje i konsalting, a od nedavno i prodaja jedinica investicionih fondova u Srbiji. Svrha ovog portala je da svim investitorima, potencijalnim investitorima, zainteresovanim stručnjacima i celokupnom građanstvu ponudi novi finansijski proizvod, odnosno finansijski portal www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org). Portal na jednom mestu okuplja sve informacije o investicionim fondovima i kompletnom srpskom tržištu kapitala, te na vrlo jasan i strukturiran način daje mogućnost njihovog pregleda i upotrebe. Osim pomenutih informacija, www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) nudi poređenja, analize i statistike vezane za fondove i hartije od vrednosti i mogućnost kreiranja sopstvenog portfelja sa kalkulatorom za informativne izračune. Korisnicima koji su zainteresovani za ulaganja, ponuđene su sve informacije, objašnjeni načini i data uputstva o tome kako pristupiti svakom pojedinom fondu na srpskom tržištu kapitala. Isto tako su ponuđeni svi dokumenti i datoteke potrebni za pristup pojedinom investicionom fondu. Uz službene informacije, www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) nudi i zabavni deo sadržaja s vestima iz tržišnog sektora, anketama, chatom, forumom i mnogim drugim interaktivnim servisima preko kojih korisnici mogu izmenjivati iskustva ili savjete. Sve navedene informacije biće dostupne i za druga tržišta u okruženju, a korisnici portala će imati uvid i u sve fondove u regionu. Otvoreni smo za saradnju sa svim postojećim i budućim fondovima na teritoriji Republike Srbije. U nadi da portal ispunjava sve zahteve korisnika te da će svojom informativnošću i kompletnom ponudom pomoći investitorima i onima koji to žele postati, Ilirika Investments a.d. želi vam dobrodošlicu na www.moj-fond.rs (www.moj-fond.org) !

Čet, 28/02/2008

Saradnja sa unijom poslodavaca srbije

Saopštenje za javnost UGOVOR O SARADNJI SA UNIJOM POSLODAVCA SRBIJE Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je ILIRIKA DZU Društvo za upravljanje investicionim fondovima a.d. Beograd, sklopilo ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Unijom poslodavaca o delatnostima koje Ilirika DZU obavlja, kao i o fondovima kojima ona upravlja. Takođe, zadovoljstvo nam je što se danas nalazimo u društvu kompanija koje su pristupile Uniji poslodavaca Srbije. Ilirika je vodeća finansijska grupacija na prostorima Jugoistočne Evrope. Bavi se berzanskim trgovanjem, upravljanjem fondovima kao i individualnim upravljanjem imovinom. Posluje od 1992. godine i ima svoje filijale u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Rumuniji, Ukrajini a posluje u praktično svim zemljama Jugoistočne Evrope a i šire. 2002. je osnovala svoju kancelariju u Beogradu koja se bavi brokersko dilerskih poslovima, a 2007. godine osniva Društvo za upravljanje koje krajem godine počinje sa upravljanjem svojim prvim fondom Ilirika Jugoistočna Evropa. Ilirika DZU je osnovana oktobra 2007 godine kao jedna od prvih društava za upravljanje u Srbiji, da bi krajem godine počela sa upravljanjem svojim prvim fondom Ilirika Jugoistočna Evropa. Naše iskustvo se zasniva na trinaesto godišnjem upravljanju investicionih fondova, jer smo još davne 1995 krenuli sa prvim fondom u Sloveniji, gde danas imamo 10 fondova, u Hrvatskoj 3, a Makedoniji 2. Trenutno je u fazi osnivanja još 8 fondova u celom regionu. Naglašavamo da svi naši fondovi posluju sa izuzetnim uspehom i da imaju takav rast da se uvek nalaze među prvih par fondova po uspehu u određenoj zemlji. Prošle godine smo dobili nagradu Zlatni udjel za najuspešniji fond u Hrvatskoj. Naš prvi otvoreni investicioni fond Ilirika Jugoistočna Evropa kao fond rasta vrednosti imovine, ulaže najmanje 75% svoje imovine u akcije. Sredstva fonda su investirana prvenstveno na tržišta kapitala u Srbiji, kao i na tržišta kapitala u okruženju koja imaju visok potencijal rasta u narednom periodu. Fond Ilirika Jugoistočna Evropa predstavlja jedno od najperspektivnih oblika štednje odnosno investiranja i namenjen je svim ulagačima, fizičkim i pravnim licima, koji želi ostvarenje visokog prinosa ulaganjem u diversifikovani portfolio. Svim pravnim licima, koja će se kao članovi Unije poslodavaca Srbije pridružiti fondu, društvo za upravljanje će ponuditi još povoljnije uslove za pristup fondu. Pored toga, potencialni ulagači mogu svaki radni dan informisati se putem besplatne linije 0800 110 000, gde je na usluzi naš predstavnik. Procedura pristupa fondu je relativno jednostavna i podrazumeva lični dokument za identifikaciju, tj ličnu kartu ili pasoš za fizičko lice, kao i dokaz o otvorenom tekućem računu (kartica tekućeg računa). Za sva pravna lica, kao i za nerezidente, spisak potrebne dokumentacije moguće je naći na sajtu www.ilirika-dzu.co.yu. U narednom periodu imamo nameru da proširimo naše poslovanje u Srbiji, osnivanjem filijala u svim većim gradovima Srbije, gde će naši klijenti moći da dobiju najširi spektar usluga iz ove oblasti. Prva filijala koja se nalazi u Subotici počinje sa radom već danas. A u najskorije vreme sa radom počinju još dve filijale. Takođe, u narednom periodu počinje sa radom i jedan naš portal koji će se baviti pretežno temama iz oblasti berzi i investicionih fondova, a gde će građani moći da se informišu o kretanju vrednosti investicionih jedinica svih fondova i poređenjem istih, i time će lakše moći da se odluče da pristupe određenom fondu. Beograd, 28.2.2008

Saradnja sa unijom poslodavaca srbije

02.06.2008. SAOPŠTENJE Jedinice investicionog fonda Ilirika Jugoistočna Evropa (JIE) dostupne i u filijalama Findomestic Banke Poslovno tehničkom saradnjom Investicionog fonda Ilirika Jugoistočna Evropa i Findomestic Banke, od 3. juna 2008. godine, svim sadašnjim i potencijalnim ulagačima olakšan je pristup investicionim jedinicama. Ovakvom saradnjom Findomestic Banka će poslove prodaje investicionih jedinica otvorenog investicionog fonda Ilirika Jugoistočna Evropa obavljati putem 17 filijala širom Srbije i na taj način proširiti mogućnost pristupa Fondu potencijalnim ulagačima. Fond Ilirika JIE uspešno posluje od početka godine u Srbiji, a imovina Fonda investirana je kako na tržištu kapitala u Srbiji, tako i na tržištima u okruženju koje imaju visok potencijal rasta u narednom periodu. Gregor Žvipelj, Direktor Društva za upravljanje Ilirika izjavio je da očekuje da će širenje prodajne mreže omogućiti svim zainteresovanima ulagačima da svoju imovinu povere na upravljanje Fondu, odnosno profesionalnim finansijskim upravljačima. Nataša Eleta, Direktor Sektora investicionog bankarstva Findomestic Banke, izjavila je da će pored postojeće sveobuhvatne ponude bankarskih proizvoda i usluga za stanovništvo i privredu, ovakvim inovativnim pristupom u pogledu širenja postojeće ponude Banke potencijanim klijentima efikasno, profesionalno i kvalitetno biti obezbeđeno obavljanje ove vrste finasijske usluge. Ovim ugovorom fond Ilirika JIE je proširila svoju prodajnu mrežu na 17 Findomestic filijala, pokrivajući sve veće gradove u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Niš, Pirot, Leskovac, Kraljevo, Suboticu, Kragujevac, Novi Pazar, Požarevac, Paraćin, Šabac i Pančevo. Detaljan spisak svih novih pristupnih mesta Fonda Ilirika JIE, filijala Findomestic Banke sa adresom i radnim vremenom, kao i dnevne promene vrednosti investicionih jedinica možete pronaći na sledećim web stranama: www.findomestic.rs ; www.ilirika-dzu.co.yu; i www.moj-fond.rs .

Pon, 25/02/2008

EMPortal | Triumph 

Porasla samo jedinica novog fonda Citadel Triumpf

Rast vrednosti investicione jedinice na dnevnom nivou zabeležio samo novi fond rasta vrednosti imovine Citadel Triumph, jedinice ostalih fondova u padu.

Pet, 22/02/2008

Otvoreno prodajno mesto Delta Investments-a u Delta City-ju
ILIRIKA Dynamic 

Otvoreno prodajno mesto Delta Investments-a u Delta City-ju

Društvo za upravljanje investicionim fondovima Delta Investments a.d. Beograd je otvorilo svoje drugo prodajno mesto u Beogradu - u šoping molu "Delta City" na Novom Beogradu. Postojeći i potencijalni klijenti mogu dobiti sve informacije o investiranju u investicione fondove, o ponudi naših fondova Delta Plus i Delta Dynamic, kao i izvršiti pristup ovim fondovima u okviru radnog vremena centra: od ponedeljka do subote od 09:00h do 22:00h, i nedeljom od 09:00h do 20:00h.

Uto, 19/02/2008

ILIRIKA Dynamic 

Novih 40 prodajnih mesta

Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Delta Investments“ a.d. Beograd je proširilo prodajnu mrežu preko "Komercijalne banke" a.d. Beograd sa više od 40 ekspozitura širom Republike Srbije. Razvoj mreže je omogućilo i građanima Novog Pazara, Loznice, Aranđelovca, Zaječara, Rume, Sombora, Apatina, Odžaka, Kikinde, Prijepolja, Smedereva, Mladenovca, Jagodine i Svilajnca da u svom gradu dobiju sve neophodne informacije vezano za investiranje u investicione fondove, kao i da pristupe fondovima kojima upravlja DZU "Delta Investments" a.d. Beograd.

Triumph 

Uspešno završen javni poziv za investicioni fond TRIUMPH

Javni poziv za upis i uplatu investicionih jedinica u otvoreni investicioni fond TRIUMPH, kojim će upravljati Društvo Citadel Asset Management, završen je u ponedeljak, 18. februara 2008. godine.Tokom tri nedelje trajanja javnog poziva, Društvo Citadel Asset Management uspelo je da prikupi daleko više novčanih sredstava no što je to propisano kao zakonski minimum. Ovo društvo će najkasnije do sutra (20. februar 2008. godine) podneti zahtev za upis otvorenog investicionog fonda TRIUMPH u Registar investicionih fondova Komisije za hartije od vrednosti, dok bi rešenje o upisu trebalo da bude doneto istog dana."Odziv investitora u protekle tri nedelje bio je zaista veliki, naročito imajući u vidu sva trenutna dešavanja u zemlji. Takvim odzivom, kao i činjenicom da smo prikupili višestruko veću sumu od one koja je zakonom postavljena kao uslov, još jednom je potvrđen renome koji Citadel grupa uživa u očima investicione javnosti, ali i činjenica da izuzetno veliki broj domaćih i stranih investitora i dalje veruje u potencijale ovdašnjeg tržišta hartija od vrednosti", istakao je generalni direktor Citadel Asset Management Aleksandar Krtinić.Društvo Citadel Asset Management ni u buduće neće naplaćivati naknadu prilikom kupovine investicionih jedinica fonda TRIUMPH. Naknada za upravljanje fondom iznosi 2,5 odsto na godišnjem nivou, dok će naknada za izlazak iz fonda ili prodaju investicionih jedinica zavisiti od dužine članstva - kretaće se od jedan odsto za članstvo do godinu dana, 0,5 odsto za članstvo do dve godine, odnosno nula odsto za članstvo duže od dve godine.Uplatu investicionih jedinica svi zainteresovani mogu da obave u prostorijama Društva Citadel Asset Management, ali i preko njegovih ovlašćenih posrednika - , u svim ekspoziturama u Srbiji i prostorijama u Nišu.

Pon, 18/02/2008

Ilirika ProActive 

„SA MENADŽMENTOM FIME JEDAN SAT U CALL CENTRU“

U cilju da postojećim, ali i novim klijentima, pruži najbolji servis, akcija pod sloganom „Sa menadžmentom Fime jedan sat u call centru“ počinje u ponedeljak, 18. februara. Vladimir Pavlović, portfolio menadžer fonda FIMA ProActive, u periodu od 16 do 17 časova, odgovoriće na svako postavljeno pitanje na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 346 246 (0800 FIMA IN). „Pored regularnog tima savetnika koji je na raspolaganju u kontakt centru, odlučili smo da i menadžment FIMA Invest doprinese akciji informisanja pojedinaca o funkcionisanju investicionog fonda i mogućnostima zarade, na nov način – besplatne telefonske linije za građane. Verujem da ćemo, na osnovu njihovih pitanja, dobiti povratne informacije koje će nam pomoći da svoju uslugu dalje usavršavamo“, izjavio je Milan Marinković, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima FIMA Invest. Zainteresovani građani moći će svakog prvog ponedeljka u mesecu da razgovaraju sa top menadžerima FIMA Investa.

KD Ekskluziv 

Menadžeri za uzdržanost - izjava Matjaža Gantara direktora KD Group

Jedan od najuticajnih slovenačkih menadžera Matjaž Gantar protiv "čoporativnog nagona slovenačke politike prema Kosovu".
Predsednik uprave i suvlasnik slovenačke KD Grupe, Matjaž Gantar je u svojoj nedavno objavljenoj kolumni u slovenačkom listu Finance, napisao da mu se ne čini jako hitnim praćenje "čoporativnog nagona" i odsečno slanje slovenačkog priznanja nezavisnog Kosova sutradan nakon proglašenja, kao što će učiniti većina članica EU i SAD.

KD Ekskluziv 

Menadžeri za uzdržanost- izjava Matjaža Gantara direktora KD Group



Predsednik uprave i suvlasnik slovenačke KD Grupe, Matjaž Gantar je u svojoj nedavno objavljenoj kolumni u slovenačkom listu Finance, napisao da mu se ne čini jako hitnim praćenje "čoporativnog nagona" i odsečno slanje slovenačkog priznanja nezavisnog Kosova sutradan nakon proglašenja, kao što će učiniti većina članica EU i SAD.



"Da ne bude zabune, ljudskim pravima i borbi za mir, treba uvek dati prednost i pred sopstvenim jeftinim i niskim interesima", zapisao je Gantar, kao i da je evidentno da je Slovenija suverena država i da ima pravo da zastupa sopstvene interese i vodi sopstvenu spoljnu politiku.



"Čak i ako se na kraju i Srbija prikloni i svi zajedno budemo velika srećna porodica, mislim da će Srbi dobro zapamtiti, kako su se ponašale pojedinačne države po tom pitanju", piše Gantar dodajući da se treba hladno i trezno setiti toga da su Srbi veliki prijatelji Slovenije poslednjih sto godina, kao i da je Slovenija zajedno sa Srbijom gradila poslednje dve države i da je, na kraju krajeva, preko toga Slovenija i došla do sopstvene države.



Matjaž Gantar smatra i da bi iz priznavanja Kosova mogla da se ozvaniči i neka nova praksa koja bi za Sloveniju mogla da bude štetna tek kroz nekoliko decenija, dodajući da su upravo zato mnoge zemlje protiv jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.



"Možda će i nama, jednom, biti potrebni saveznici, kada se opet pokrene priča o našoj zapadnoj granici ili ako Hajder opet počne da otvara pitanja Avnojevskih granica, tada će se Srbija i još možda neko, recimo Rusija, bez sumnje setiti našeg ponašanja. Sećanje država nije tako kratko kao sećanje ljudi", piše Gantar, dodajući da bi Slovenija morala da izbegne ulogu Bruta u ovoj priči.



"Ako Cezar bude pao, radije nož zabodimo među poslednjima u njegovo telo, ako je to uopšte i potrebno. Mislim da je u mrtva tela sasvim nepotrebno zabadati i svoj pipak i time deliti krivicu ubica, koje bliži i dalji rođaci ubijenog neće lako zaboraviti. Osveta će slediti, kao što je, u istoriji odavno potvrđen običaj", piše Gantar.



On navodi da bi "u toj balkanskoj igri radije izabrao staro prijateljstvo i koju fabriku više, nego orden za poslušnost od 'velikih dečaka', od kojih neki ni ne znaju gde je, uopšte, Slovenija". 17. februar 2008. | 14:05 | Izvor: B92

Čet, 14/02/2008

Raspored objave vrednosti investicione jedinice za Dan Državnosti

U petak 15.02.2008. godine je neradni dan, i shodno tome neće biti objave vrednosti investicionih jedinica fondova kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Delta Investments" a.d. Beograd na internet adresi Društva.

Obračunate vrednosti investicionih jedinica za četvrtak 14.02.2008. godine biće objavljene u "Večernjim novostima" u petak 15.02.2008. godine. Kako se vrednosti investicionih jedinica neće obračunavati u petak, neće se objaviti vrednosti jedinica u ovom dnevnom listu u ponedeljak 18.02.2008. godine.

Page 27 Previous page 1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 38 Next page Page 37

Pretraga