mapa | kontakt | početna |

EU ulagači vole srednju i istočnu Europu

Izvor: www.jutarnji.hr | 17. januar 2008.

Čak dvije trećine europskih private equity fondova i ostalih venture capital ulagača radije ulaže u države na europskom kontinentu negoli u zemlje Azije i Amerike.

Skoro četvrtina fondova kao omiljeno odredište za investicije ističe zemlje srednje i istočne Europe, priopćeno je u srijedu iz Deloitte Hrvatska. Rezultati su to istraživanja "Globalni trendovi u private equity fondovima i venture capital investicijama u 2007.", koje je konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte provela u suradnji s EVCA-om (Europska asocijacija za private equity investitore i venture capitalist ulagače). Istraživanje je provedeno na globalnoj razini, a temelji se na odgovorima 528 vodećih ulagača, od kojih je 31% bilo iz Europe.

Gotovo polovica, odnosno 48% europskih private equity fondova i ostalih venture capital ulagača razvilo je strateška partnerstva s tvrtkama u inozemstvu, pokazalo je to istraživanje.

"Europski su investitori vrlo aktivni u ulaganjima u druge zemlje, no za razliku od svojih kolega iz Azije i Amerike, ne ulažu u tolikoj mjeri u nova tržišta poput Kine i Indije. Naime, mogućnosti kvalitetnih poslovnih dogovora, pozitivno poduzetničko ozračje i niži dodatni rizik zadržavaju ih bliže kući", objašnjava Vladimir Milošević, partner za financijsko savjetovanje u Deloitteu, zadužen za Adria regiju.

Po njegovim riječima, fizička blizina svom ulagačkom portfelju omogućuje, osim toga, i učinkovitiju suradnju s menadžmentom na lokalnoj razini. Ustvrdio je kako se europski private equity fondovi i ostali venture capital ulagači uglavnom usredotočuju na investicije na svom kontinentu, uključujući i one koje potencijalno mogu osigurati prilike izvan Europe.

"Dobro poznavanje lokalnih prilika i poslovne kulture iznimno povećava uspješnost ulaganja, a poslije toga i upravljanja", tumači Milošević.

Jedan od većih izazova jest zaštita intelektualnog vlasništva. Najveći je problem u tom pogledu Kina, a 59% europskih investitora ističe da tamošnji zakoni zapravo povećavaju rizik od kršenja intelektualnog vlasništva. "S druge strane, strateški kao i private equity te venture capital međunarodni investitori smatraju europske zemlje područjem prilično niskog rizika", kazao je Milošević.

Istraživanje pokazuje da 86% europskih investitora ima u svom portfelju važnije poslovne operacije, poput proizvodnje, istraživanja i razvoja, razvoja tehnologije te popratnih službi, locirane izvan matične zemlje.

Iako je očekivano Kina i dalje najpopularniji izbor za proizvodne operacije (19%), ni srednja i istočna Europa tu ne zaostaju značajno (17%). Ta je europska regija i prvi izbor za razvoj tehnologije (14%) te, uz Indiju, uspostavu popratnih službi i usluga (10%).

Kako je pokazalo istraživanje, iako su private equity i venture capital investitori veoma oprezni, pa čak i konzervativni što se tiče novih investicija, može se zaključiti da%tak ulaganja u inozemstvu polagano raste.

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: