mapa | kontakt | početna |

Fondovi će postati jedan od glavnih igrača
na finansijskom tržištu: Marko Milić

Vreme fondova tek dolazi

Izvor: Danas | Autor: Darko Jovanović | 9. jun 2008.

Marko Milić, portfolio menadžer Društva za upravljanje investicionim fondovima Fokus invest

Od decembra 2006. godine, kada je usvojen Zakon o investicionim fondovima, u Srbiji je osnovano 11 investicionih fondova. Reč je o otvorenim investicionim fondovima, a najavljen je i početak rada prva dva zatvorena fonda. U avanturu osnivanja Društva za upravljanje investicionim fondovima, upustio se i Fokus invest, član ITM grupe. Imaju li fondovi u Srbiji, perspektivu i šta Fokus nudi potencijalnim ulagačima, pitali smo Marka Milića, portfolio menadžera Društva za upravljanje investicionim fondovima Fokus invest.

Vreme fondova tek dolazi. Povećavanjem broja investicionih fondova i imovine kojom oni upravljaju, fondovi će postati jedan od glavnih igrača na lokalnom, a delimično i regionalnom tržištu. Veliki potencijali rasta postoje, jer kod nas imovina investicionih fondova predstavlja oko 0,2 odsto GDP, dok u okolnim zemljama taj odnos iznosi od 9,8 (Slovenija), 10,8 (Mađarska) do 12,8 odsto u Hrvatskoj. Ukoliko bi, dakle samo delimično bio iskorišćen potencijal koji postoji u domaćoj industriji investicionih fondova, fondovi bi mogli da postanu jedan od oslonaca funkcionisanja i stabilnosti domaćeg tržišta kapitala. Kada je reč o Fokus premiumu, mi svojim ulagačima već sada nudimo širok dijapazon pogodnosti, među kojima su na prvom mestu, likvidnost u svakom trenutku, potpuna transparentnost u radu i rezultatima, kao i profesionalna odgovornost prema poverenim sredstvima.


U iščekivanju akcija javnih preduzeća

  • Akcijama javnih preduzeća još uvek se ne trguje na Beogradskoj bezi. Da li ste zadovoljni aktuelnom ponudom hartija od vrednosti?


- Izlazak javnih preduzeća na Beogradsku berzu svakako je značajan momenat jer se pred ulagačima, naročito stranim, kojima je preduslov za ulaganje u neku hartiju, veća kapitalizacija i visoka likvidnost, otvaraju nove mogućnosti investiranja. Javna preduzeća su interesantna kako zbog svoje monopolske pozicije, tako i zbog toga što bi se podelom akcija građanima, stvorio novi broj berzanskih igrača koji raspolažu atraktivnim hartijama i mogu pozitivno da utiču na likvidnost celog tržišta. Takva situacija bi predstavljala pomeranje fokusa ulagača sa kompanija čijim se akcijama u ovom trenutku trguje na Beogradskoj berzi, a koje možda nisu bile u dovoljnoj meri transparentne u svome poslovanju, ali su zbog suženog izbora hartija predstavljale jednu od alternativa za ulaganje.


  • Koji su kriterijumi fonda Fokus premium za ulaganje u neku hartiju od vrednosti?


- Fokus invest kao društvo koje upravlja fondom Fokus premium, ulaže pre svega u kompanije koje beleže visoke stope rasta i profitabilnosti, zatim one koje su lideri u grani u kojoj posluju i koje se mogu pohvaliti solidnom likvidnošću na tržištu. Takođe, bitno nam je da je menadžment otvoren prema akcionarima, kako bismo u svakom trenutku imali uvid u to šta firma radi i kakvi su joj rezultati, a sve u cilju sigurnosti sredstava članova našeg fonda.

  • Zakonski ste ograničeni da najmanje 75 odsto prikupljenih sredstava plasirate u akcije, a ostatak u ostale berzanske materijale, da li ćete se pridržavati obaveze i proporcije (koji je optimalan broj hartija od vrednosti u portfoliju) Fonda?


- Fokus premium je kao fond rasta vrednosti zakonski ograničen da minimum 75 odsto svoje imovine ulaže u akcije, i mi se u svakom trenutku pridržavamo tog ograničenja. Što se tiče broja hartija u portfoliju, ne postoji neko teorijski utemeljeno i praktično dokazano pravilo o tačnom broju hartija. Ako pogledate portfelj većih stranih fondova, videćete da oni imaju i do 200 akcija. Ipak, moglo bi se reći da svaki broj iznad 30 akcija u portfelju, predstavlja otežavajuću okolnost prilikom praćenja svake hartije, što bi moglo da dovede do rizika ulaganja sredstava u nedovoljno poznatu hartiju i kompaniju.

  • Da li je Fond zabeležio masivnije povlačenje investicionih jedinica zbog trenutne krize na Beogradskoj berzi?


- U proteklom periodu iz fonda Fokus premium povučeno je tek oko 20 odsto sredstava, dok je u ostalim fondovima taj odnos iznosio oko 30 odsto. U prvom trenutku, investitori su se, možda, malo zabrinuli za svoja sredstva, ali su vremenom uvideli da mogu u potpunosti da se oslone na trenutnu likvidnost svojih uloga i profesionalno upravljanje, koje im mi nudimo.

  • Ukoliko nova vlada napusti pregovore o pridruživanju EU, kako će to uticati na dalji razvoj događaja na našem finansijskom tržištu? I kakav se scenario može očekivati ukoliko do toga ne dođe?


- Politička situacija na našem, nedovoljno likivdnom tržištu, predstavlja jednu od glavnih, a trenutno i najbitniju, determinantu tržišta. Politička nestabilnost i nekonzistentnost, koja je kod nas u velikoj meri prisutna, uslovili su da je veliki broj, naročito stranih investitora, odlučio da stopira ili povuče svoja ulaganja, i sačeka rasplet situacije. Ukoliko nova vlada ne bude jasno stavila do znanja da garantuje sigurnost postojećih i otvorenost za nove investicije, moglo bi doći do stagnacije na tržištu kapitala i zastoja u daljem razvoju investicionih fondova.

  • Javnost se već upoznala sa radom otvorenih investicionih fondova, a sada se otvaraju i zatvoreni fondovi. Koje su glavne razlike između ova dva tipa fondova i hoće li se i Fokus invest upustiti u tu priču?


- Zatvoreni investicioni fondovi, kao pravna lica imaju svoje akcije kojima se trguje na organizovanom tržištu, dok otvoreni investicioni fondovi, ne raspolažu akcijama, nego udelima koje članovi mogu u svakom trenutku da naplate od strane društva za upravljanje. U ovakovoj situaciji razvoja srpskog tržišta, diskutabilno je koliko će zatvoreni investicioni fondovi biti atraktivni za ulagače, s obzirom na to da ni akcije koje imaju stabilnu istoriju poslovanja, dugoročno pozitivne stope rasta i dobre fundamente, nisu likvidne, što je svakom investitoru jedan od preduslova ulaganja (da može da povuče svoja sredstva u trenutku kada su mu potrebna).

  • Da li je Fokus premium prisutan na okolnim tržištima ili nekim drugim svetskim tržištima?


- Fokus premium prati i svakodnevno analizira sitauciju kako na domaćem, tako i na regionalnim tržištima kapitala, kako bi u slučaju značajnijeg povećanja imovine, bio spreman da plasira dodatni iznos sredstava na regionalna tržišta. Kažem dodatna, zato što Fokus premium već ima određena sredstva plasirana na regionalnim tržištima.

Pogledajte originalni tekst na: http://danas.co.yu/20080609/biznis3.html

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: