mapa | kontakt | početna |

BlackRockov dionički fond sa 61% prinosa u 2007. prvi u Europi

Izvor: www.poslovni.hr | 3. januar 2008.

Fondovi koji su ulagali u energetski sektor ostvarili su velik rast, dok su ulagači u financijski doživjeli pad.

Najveći rast od 61 posto među 10 europskih dioničkih fondova u prošloj je godini ostvario svjetski rudarski fond BlackRocka vrijedan ukupno 15 milijardi dolara. Rast fondova koji su ulagali u energetski sektor posljedica je velike potražnje brzorastućih tržišta za energentima. Uspjeh BlackRocka tim je veći jer je taj njegov fond ostvario rast u godini koja je bila najgora za equity ulagače od 2003. godine. Na drugom je mjestu europski fond Fidelity International koji je u prošloj godini narastao 12 posto. Najgori među 10 najvećih bio je Jupiter Income Trust koji je pao za 4,9 posto nakon što je upravitelj fonda Anthony Nutt prodao rudarske dionice. Morgan Stanley Capital International World Metals and Mining Index narastao je 40 posto prošle godine zbog rekordnog rasta željezne rudače i nikla.

Rudari rasli 28 posto
Svjetski indeks MSCI koji mjeri globalna svjetska tržišta kapitala narastao je u isto vrijeme 7,1 posto, što je najmanji rast u posljednjih pet godina. Razlog usporenog rasta nalazi se u slomu tržišta hipotekarnih kredita u SAD-u koji je primorao najveće svjetske institucije na otpise dugova koji se mjere u stotinama milijardi dolara, a neposredno je doveo do zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije. Europski indeks Dow Jones Stoxx 600 neznatno se promijenio nakon četiri godine većeg rasta. Najbolju izvedbu imale su upravo rudarske kompanije čije su dionice rasle u prosjeku 28 posto. Najlošija izvedba prošle godine pripada dionicama iz bankarskog i turističkog sektora. Američki fondovi koji su ulagali u energetski sektor bili su najuspješniji, zabilježivši prosječan rast od 38 posto. BlackRockom već 10 godina upravlja 35-godišnji Evy Hambro koji je svojim odlukama u djelo provodio svoju, kako se pokazalo, točnu prognozu da će rudarski sektor rasti zahvaljujući velikoj potražnji brzorasućih tržišta kakva su Kina ili Indija. Oko 25 posto svjetske potražnje za bakrom dolazi iz Kine, a 1990. godine ta je zemlja uvozila tek 5 posto cjelokupne proizvodnje. Kina uvozi 40 posto svjetske proizvodnje željezne rude, a prije 17 godina uvoz je iznosio 7 posto.

2007. dobra za rudare
Među njegove najkvalitetnije investicije ubraja se kupnja brazilskog proizvođača rude Vale do Rio Doce. Taj najveći svjetski proizvođač željezne rudače prošle je godine rastao 85 posto. Ako se pokažu točne prognoze australske banke Macquarie Bank da će cijena metala u 2008. narasti 50 posto, onda se Hambro ne treba brinuti za svoj fond. Hambro je kupio i dionice moskovskog Norilsk Nickela, najvećeg svjetskog proizvođača nikla i paladija, čija je dobit prošle godine narasla 70 posto. Još više je narasla dobit Freeport-McMoRan Copper and Golda, drugog po veličini svjetskog proizvođača bakra. Koliko je u fondovskom poslu bitno biti korak ispred govori i primjer europskog fonda Fidelity International, koji je prošle godine podigao svoju vrijednost za 9,6 milijardi dolara zahvaljujući odluci upravitelja Tima McCarrona da se riješi financijskih dionica. S druge strane Jupiter je, prema vlastitu priznanju, donio lošu odluku kada je prodao dionice Antafogaste, proizvođača bakra pod kontrolom čileanske obitelji Lukšić. Antafogastina dobit prošle je godine narasla više od 40 posto.

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: