mapa | kontakt | početna |

Komentar Tomislava Petrova: Fond menadžeri ogulili paničare

Izvor: www.business.hr | 22. januar 2008.

Crobex pao 2,12 posto. Dobro je, bit će jeftinih dionica. Šteta jedino što nema shortinga... Crobex potonuo 2,59 posto. Jeftine dionice! Hoćemo li uskoro iskoristiti rasprodaju? Crobex torpediran 3,23 posto. Hoćemo li napokon u kupnju? Crobex ljosnuo 3,48 posto. Je li ovo masovna panika? Medvjedi, probudite se iz zimskog sna! Crobex potopljen 4,53 posto. Jeste li svi vi normalni? Medvjedi s kojim se hrvamo u ljutom klinču postaju sve veći i veći... Crobex, što li je već, 5,12 posto! Bog te vidio, i meni zubi počinju škrgutati. Ne čujem više ništa osim vlastitog cvokotanja... Ljudi, pomagajte... Što da radim? Ma, prodajem i ja, spašavam se dok mogu!

Ovako su jučer razmišljali naivni investitori skloni masovnoj panici, takozvani “medvjedi”. Njihov najveći problem i jeste u tome što su uporno poricali da su medvjedi dok je adrenalin šikljao njihovim krvotokom kao i krvotokom naivnog domaćeg tržišta kapitala.

Poražavajuće za tržište je to što se pokazalo da su i mnogi upravitelji fondovima medvjedi koji se vole predstavljati kao bikovi u naponu snage. Medvjedi tako trenutno naivno očekuju daljnji pad cijena dionica i povlačenje novca iz dioničkih fondova.

No, pada više neće i ne smije biti. Naime, racionalni špekulanti odavno su pripremili novčana sredstva koja će u pogodnom trenutku iskoristiti za jeftin dokup dionica koje su potonule, mnoge ispod svoje “pravične” fundamentalne vrijednosti.

"Blitz korekcija" stoga je vjerojatno iza nas jer nastavak pada cijena dionica potpomognut bombastičnim naslovima o skorom krahu burze može prouzročiti veliku štetu povjerenju u sustav tržišta kapitala. A vješti jahači na trenutnim valovima volatilnosti ipak su uspjeli dobro oguliti paničare.

"Još uvijek nismo prinuđeni kupovati dionice unatoč medvjeđem sentimentu koji vlada tržištem. I dalje preferiramo držati novčana sredstva nego kupovati dionice.", stav je jednog analitičara koji se priprema za dokup dionica kada dovoljno pojeftine.

“Crobex je jučer izgledao vrlo ružno, ali zbog toga se ne treba previše uzbuđivati. Trenutno stanje na burzi ipak pokazuje da Zagrebačka burza sazrijeva te da Hrvatska ipak nije izolirana od globalnih kretanja. Korekcija je plod poljuljanog povjerenja investitora u američke gospodarske prilike, bilo ona opravdana ili ne. Zbog intenziteta trenutne panike koja je zavladala na Zagrebačkoj burzi teško je procijeniti je li Crobex jučer dosegnuo dno i hoće li se trendovi danas preokrenuti, ali sigurno je da smo blizu dna. Naime, i tehnička i fundamentalna analiza sugeriraju da Crobex na svaku novu informaciju reagira pomalo pretjerano.”, stav je drugog analitičara koji se također priprema za dokup dionica kada dovoljno pojeftine.

Problem mnogih domaćih upravitelja investicijskim fondovima je njihova mladost i neiskustvo na tržištu kapitala kojeg trese groznica žestoke korekcije. Zamislite tek boju na domaćim financijskim portalima koji prenose promjenu cijene Agrokorovih dionica ako izostane očekivana akvizicija Migrosa.

Iskusniji upravitelji fondovima ponašaju se kao lovci koji strpljivo čekaju u zasjedi da prikupljenu rezervu likvidnosti u pravom trenutku plasiraju na tržište. Kada prvi lovac zapuca, ostali će ga morati slijediti jer bi inače bez ispaljenog metka mogli ostati bez lovačkog trofeja.

Hoće li lovci na jeftine dionice zapucati već sutra ili će još malo pričekati i jesu li uopće upravitelji investicijskim fondovima uspjeli dobro oguliti paničare ili su i oni sami dobro oguljeni, tržište kapitala uskoro će nam razotkriti.

U svakom slučaju, Zagrebačka burza stoji na zdravim nogama i ni na kakva plašenja da će uskoro nastupiti njen krah ne treba nasjedati.

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: