mapa | kontakt | početna |
 

Indeksi sa najvećim prinosom u 2007. godini (grafik prikazuje jedan indeks po berzi)

Balkanske berze zanimljive u 2007.

Izvor: B92 | 8. januar 2008. | 12:34

Na balkanskim berzama 2007. je bila zanimljiva, jer je optimizam koji je vladao početkom godine "zamenio neopisivi pesimizam".

Ljubljanski "Dnevnik" na svojim poslovnim stranicama navodi više uzroka za takvo stanje, "od pregrejanih kurseva, koji su se prebrzo popeli u visine, do političke, ekonomske i socijalne krize koja nesumnjivo vlada u nekim državama na području bivše Jugoslavije". U 2007, smatra "Dnevnik", najkraći kraj su, kako izgleda, izvukli ulagači koji su sve stavili na berzu u Banjaluci, jer je indeks u Republici Srpskoj na godišnjem nivou izgubio više od deset procenata.

List konstatuje da se sa "rastom od gotovo 30 odsto nešto boljim pokazao sarajevski indeks najuglednijih preduzeća SASX 10, a najbolji rezultat u regionu je zabeležio makedonski indeks MBI 10, koji se može pohvaliti rastom od 100 odsto". Iza Makedonaca su, navodi "Dnevnik", "crnogorski NEX 20 sa rastom od gotovo 90 odsto i slovenački SBI 20, koji je u prošloj godini povećan za gotovo 80 odsto" i dodaje da je "hrvatski CROBEX u prošloj godini povećan za dobrih 60 odsto, a beogradski BELEX 15 za dobrih 35 odsto". Nova berzanska godina u Bosni i Herecegovini, prema "Dnevniku", počela je klimavo, na šta ukazuje pad indeksa u većini slučajeva. Jedina svetla tačka je banjalučki indeks investicionih fondova FIRS, koji je prošle nedelje dobio dobra dva procenta.

Analitičari ljubljanskog lista smatraju da na konačnu ocenu treba pričekati, kao i da će mnogo zavisiti od političara u BiH, koji se "do sada nisu istakli aktivnostima koje bi stanovnicima donosile blagostanje", jer je godina, kao i u Sloveniji, počela sa poskupljenjima. Ne treba, međutim, zaboraviti, dodaje list, da će "Bosna u prvom kvartalu potpisati sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što bi joj otvorilo mnoga vrata koja su do sada bila čvrsto zatvorena". List ukazuje da BiH ima šansu s novim ciklusom privatizacije i izražava nadu da će ta zemlja i u slučaju Telekoma pametno iskoristiti privatizaciju, "što bi moglo podstaći novi investicioni ciklus za potrebno oživljavanje domaće privrede".

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: