mapa | kontakt | početna |

Aleksej Misailović (Fokus Invest) očekuje katastrofu
zatvorenih fondova

Zatvoreni fondovi u Srbiji - mačka u džaku?

Izvor: Biznis | Autor: Jelena Aleksić | Foto: N. Pančić i Fonet | 9. maj 2008. | 19:00

Finansijski stručnjaci ozbiljno podeljeni oko toga da li će zaživeti najavljeni prvi zatvoreni investicioni fondovi u Srbiji.

Dva društva za upravljanje investicionim fondovima - „Fima invest" i „Citadel aset menadžement" - u finišu su trke za naslov nosioca prvog zatvorenog fonda u Srbiji. U trenutku kada je već izvesno da će i srpsko tržište kapitala, godinu dana posle otvaranja prvog investicionog fonda, dobiti i zatvorene, pojavljuju se i dramatično oprečna mišljenja stručnjaka mogu li takve institucije da zažive u Srbiji danas. Dok iz „Fime" i „Citadela" najavljuju da da će ZIF-ovi ostvarivati „izuzetne kapitalne dobitke", drugi smatraju da su ove poruke ni manje ni više nego propaganda i „zavođenje neiskusnih srpskih investitora".

Proboj na okolne berze

Zatvoreni fondovi će, kažu, ulagati i u komšijska tržišta poput hrvatskog i bosanskog, a u susedske kompanije plasiraće se do 30 odsto imovine, pa profit fonda neće zavisiti samo od stanja na Beogradskoj berzi, u koju se i dalje polažu najveće nade. - Iako zakon omogućava da se polovina imovine uloži u akcije sa berze, mi smo sa Komisijom za hartije od vrednosti napravili dogovor da to bude maksimum 75 odsto i s obzirom na najavljene investicije u energetiku od preko pet milijardi evra, sigurni smo da domaća berza može samo rasti. Najveća prednost je ipak to što ćemo ući u vlasništvo manjih kompanija i učiniti ih transparentnijima nego što su sada, čime se guraju ne samo ta preduzeća, nego i celokupno tržište kapitala. Od akcionarstva u ovim kompanijama očekujemo velike kapitalne dobitke - kaže Marinković.

 

Nema mača likvidnosti

Kao osnovnu prednost ZIF-ova u dva društva ističu što kod takvih fondova ne moraju da vode brigu o dnevnoj likvidnosti, kao kod otvorenih i što je tu reč o investitorima koji ulažu na duže. Iz ovih društava kažu da će svaki kamen spoticanja sadašnje industrije rešiti upravo kroz zatvorene fondove, a najveći deo imovine ulagaće se u akcije preduzeća na Beogradskoj berzi, ali i one kompanije čijim se kapitalom ne trguje na berzi.

- Mi sada ne možemo da ulažemo u ona preduzeća koja kod nas imaju najveći potencijal, a to su mala i srednja preduzeća tržišne kapitalizacije od pet do deset miliona evra, jer se akcijama ovih firmi na dnevnom nivou malo trguje, a u otvorenom fondu se likvidnost mora konstantno održavati. U zatvorenom fondu ćemo najviše ulagati upravo u ova preduzeća koja imaju odličan potencijal i koja čak po propisima ne moraju da se kotiraju na berzi da bismo ušli u njihovo vlasništvo, što je velika prednost i širok manevarski prostor za ulaganje, a samim tim i profit - kaže Milan Marinković, direktor DUIF „Fima invest", koje bi sledeće nedelje trebalo da raspiše poziv za upis akcija prvog zatvorenog investicionog fonda u Srbiji.

Međutim, Aleksej Misailović, direktor DUIF „Fokus invest", smatra da oni koji najavljuju osnivanje zatvorenih fondova „ni sami ne veruju u to što govore", s obzirom na to da ljudi ne kupuju ni investicione jedinice otvorenih fondova koje mogu odmah da se unovče, a kamoli akcije zatvorenog fonda.

Ko će to da kupi?

Milan Marinković (Fima invest) dobru
zaradu svog novog fonda

- Sa prometom od milion evra dnevno ne može da se kupi ili proda mnogo kvalitetnija hartija, a kamoli deonica fonda. Ko će da kupuje te akcije i kako će član fonda da ih proda? Siguran sam da se ovi fondovi neće ni pojaviti, jer je domaća berza u ogromnoj depresijaciji - kaže Misailović. Njemu u prilog ide činjenica da su otvoreni investicioni fondovi u Srbiji za prva tri meseca osiromašili čak 11,9 miliona evra, jer su investitori, uplašeni stanjem na Beogradskoj berzi, panično povlačili svoj novac, dok su društva u isto vreme ulagala upravo u one hartije koje se brzo mogu prodati čak i po nižoj ceni.

„Fokus invest" je bio zainteresovan za osnivanje zatvorenog fonda, ali se, prema rečima direktora, od toga odustalo, kako zbog zakonske neusaglašenosti koje je moguće prevazići, tako i zbog nelikvidnog srpskog tržišta. On ističe da građani Srbije neće kupovati akcije najavljenih fondova ukoliko se zaista pojave, jer će kao vlasnici ovih hartija imati samo „mačku u džaku" i zarobljen novac.

Misailović tvrdi da novi fond neće profukcionisati, jer neće sakupiti potrebni kapital, dok u „Fima investu" navode da će novca i da pretekne. Za osnivanje zatvorenog investicionog fonda potrebno je minimum 200.000 evra početnog kapitala, a jednu akciju „Fima" će prodavati po 10.000 dinara.

- Sigurni smo da ćemo prikupiti mnogo više novca od propisanog minimuma, jer smo u kontaktu sa investitorima shvatili da postoji velika zainteresovanost za ovaj proizvod. Razgovarali smo i sa stranim investitorima, a sledeće nedelje putujemo u Dubai, jer tamo ima ozbiljno zainteresovanih za učešće u našem fondu - dodaje Marinković.

Pogledajte originalni tekst na: http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=9844

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: