mapa | kontakt | početna |

Ilirika JIE najbolji u prvom kvartalu

Izvor: www.moj-fond.rs | 24. april 2008. | 17:01:43

Berza u padu, bolje prošli ulagači u fondove. Investicioni fond Ilirika Jugoistočna Evropa najbolji u prvom kvartalu.

 
 

Uporedni prikaz vrednosti investicione jedinice fonda Ilirika Jugoistočna Evropa i indeksa Beogradske berze Belex 15

Iako izgleda da su se nad srpskim tržištem kapitala nadvili tamni oblaci, kretanja na domaćoj berzi se ne razlikuju mnogo od kretanja na tržištima u regionu. Sve svetske berze, a posebno berze na Balkanu su usled brzog smanjenja likvidnosti zbog krize na američkom tržištu nekretnina, koja se prelila i na finansijska tržišta, doživele pad u prvom kvartalu 2008 godine.

Pored globalne krize, padu na srpskom tržištu kapitala doprinela je i politička kriza, izazvana padom Vlade i političkom neizvesnošću. Lokalna neizvesnost, koje se povezala sa globalnom krizom, imala je za posledicu pad vrednosti akcija na beogradskoj berzi. U skladu sa tim, reprezentativni berzanski indeks Belex 15, u prvom kvartalu 2008. godine pao je za skoro 25%. Ovaj nivo bi već mogao da predstavlja mogućnost za povoljno investiranje ulagača koji imaju duži investicioni horizont.

Investitori koji su se umesto direktnog ulaganja na berzu odlučili za ulaganje posredno preko investicionih fondova su bolje prošli. Može se reći da su fondovi u navedenom periodu pokazali svoje prednosti diversifikacije ulaganja i profesionalnog upravljanja imovinom i kao takvi napravili bolji rezultat od repernih indeksa.

Posmatrajući uspešnost srpskih investicionih fondova u prvom kvartalu ove godine i poredeći ih sa kretanjem repernih indeksa, dolazi se do zaključka da je većina srpskih investicionih fondova pobedila tržište. Listu najboljih fondova u prvom kvartalu 2008. godine predvodi investicioni fond Ilirika Jugoistočna Evropa sa najmanjim padom od -8,32% od početka godine, zatim sledi fond Focus Premium sa padom od -8,84% i na kraju fond Fima Proactive sa padom od -9,48%.

Uprkos relativno dobrim rezultatima, u prvom kvartalu došlo je do značajnog povlačenja imovine iz investicionih fondova, pa je tako u ovom periodu ukupna imovina fondova smanjena za oko 12 mil EUR ili 23,5%.

Pogledajte originalni tekst: http://www.moj-fond.rs/clanak/investicioni-fondovi--prvi-kvartal-2008-godine/sr-2-8-2234.html

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: