mapa | kontakt | početna |

ZB invest i Hansa prodali Delti 8 odsto Baninija

Sedmični pregled Beogradske berze | Autor/izvor: Nenad Gujaničić, Sinteza Invest Group | 6. april 2008.

BEOGRAD - Od početka godine, ovaj berzanski pokazatelj pao je nepunih 29 procenata i trenutno se nalazi na koti od 1.649 poena.

Ni protekla sedmice nije donela lepih vesti investitorima. Prometi na većini akcija bili su na standarno niskim nivoima dok je reperni indeks BELEX15 izgubio na vrednosti novih 3,2 odsto. Od početka godine, ovaj berzanski pokazatelj pao je nepunih 29 procenata i trenutno se nalazi na koti od 1.649 poena.

Najprometnija hartija u protekloj sedmici bio je kikindski Banini, koji već par sedmica drži primat među najtrgovanijim hartijama iz realnog sektora. Prošlonedeljni promet ove akcije iznosio je 305,2 miliona dinara i realizovan je u svega nekoliko transakcija. U knjizi akcionara, tokom ove nedelje, evidentirane su nove, velike izmene vlasničke strukture. Prodavci prošlonedeljnih više od 8 odsto akcija bili su estonska Hansa Pank i hrvatski ZB Invest dok su kupci ovih paketa bili Delta broker i Delta Generali osiguranje. Sudeći po veličini prometa tokom ove sedmice, novi veliki prodavac Baninijevih akcija je verovatno East Capital, švedski investicioni fond koji je bio jedan od prvih velikih portfeljnih investitora koji je stigao na Beogradsku berzu još krajem 2004. godine. Inače, sedmicu je Banini okončao na nivou od 42.000 dinara uz nedeljno povećanje vrednosti od 5 procenata.

Jedino je još AIK banka generisala velike promete. Akcije ove niške banke, uz porast vrednosti od 1,7 odsto, okončale su sedmicu na nivou nešto većem od 8.000 dinara uz realizaciju od 266 miliona dinara. Agrobanka se ponovo spustila na granicu od 18.000 dinara dok je novosadska Metals banka posle kraćeg perioda trgovanja na nivoima iznad 30.000 dinara, ponovo skliznula ispod te psihološke granice. Akcije sa A listinga takođe su nastavile silazni trend sa nevelikim prometima. Bečejska Soja završila je sedmicu na nivou od 2.700 dinara dok se holding Energoprojekt spustio na kotu od 1.758 dinara, uz sedmični gubitak od nepunih 5 procenata.

Protekle sedmice na kontinuiranom segmentu tržišta, pojavila su se dva nova emitenta: Vino župa i beogradska Lasta. Obe ove akcije zabeležile su pad vrednosti. Lasta se uz nevelik promet spustila do nivoa od 2.000 dinara dok je aleksandrovačka kompanija sedmicu završila na 13.250 dinara mada je najveći deo prometa ostvaren na nivou od 14.000 dinara. Inače, protekle sedmice, Agencija za privatizaciju objavila je da je tender za prodaju državnog paketa Laste produžen do kraja juna. Isto državno telo, objavilo je da je za kupovinu zemunskog Ikarbusa pristigla samo jedna ponuda i to od strane ruske kompanije Avtodetal-Service.

Pogledajte originalni tekst: http://www.seebiz.eu:80/hr/burze/zb-invest-i-hansa-prodali-delti-8-odsto-baninija,12428.html

Aktuelno

Svetska kriza – gde smo mi?

Analize

Svetski portfeljni investitori teško mogu biti zadovoljni postignutim uspehom u prvom polugođu. Evropljani beleže najgora prva dva kvartala u poslednjih 26 godina... Pogledajte ceo tekst.

Ostali tekstovi: