mapa | kontakt | početna |

Ekonomske vesti

 

Čet, 16/01/2020

Produžen kolektivni ugovor između NSZ i njenog sindikata
Tanjug

Produžen kolektivni ugovor između NSZ i njenog sindikata

16.January.2020 16:55 BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević potpisao je danas kolektivni ugovor sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoranom Martinovićem i predstavnicom Jedinstvene organizacije sindikata NSZ-a Gabrijelom Ivanović kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa u NSZ-u, kao i međusobni odnosi učesnika.
Prema Đorđevićevim rečima, radi se o produžetku kolektivnog ugovora koji je važio prethodne tri godine i oko kojeg nije bilo spornih pitanja, te je danas produžen na još tri godine.


SEEbiz.eu

EU će financirati Bolt s 50 milijuna eura

ZAGREB - Europska investicijska banka potpisala je plan poduzetničkog financiranja Bolta s 50 milijuna eura, estonskom platformom za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te najnovijem pojačanju Osijeku.

Kopač: Zagađuju termoelektrane bez filtera - rešenje OIE
Tanjug

Kopač: Zagađuju termoelektrane bez filtera - rešenje OIE

16.January.2020 18:21 BEOGRAD - Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kaže da Srbija šalje Agenciji za zaštitu životne okoline Evropske unije podatke o zagađenju, iako je naša zemlja jedina država članica tog tela koja nije usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih gasova.
U Sekretarijatu Energetske zajednice, koji je juče poslao pismo Srbiji zbog, kako navode, nepotpune primene Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje, kažu da u regionu Zapadnog Balkana radi 16 termoelektrana na ugalj koje proizvedu više štetnih materija nego 250 termoelektrana na ugalj u celoj Evropi i da je rešenje za ove probleme ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE).


Ministarstvo: Poštuju se mere za smanjenje štetnih gasova
Tanjug

Ministarstvo: Poštuju se mere za smanjenje štetnih gasova

16.January.2020 17:47 BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) saopštilo je da EPS i i ostale energetske kompanije apsolutno postupaju u skladu sa merama predviđenim Nacionalnim planom za smanjenje emisije štetnih gasova (NERP) odgovarajući na pismo Energetske zajednice u kojem se tvrdi da Srbija nepotpuno primenjuje odredbe Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.
Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP), usaglašen je između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine i svih kompanija koje posluju u energetskom sektoru Srbije, navodi se u informaciji Ministarstva rudarstva i energetike.


Želimo da zadržimo radnike,ali sporazum s Nemačkom poštujemo
Tanjug

Želimo da zadržimo radnike,ali sporazum s Nemačkom poštujemo

16.January.2020 17:34 BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da Srbija želi da zadrži svoje građane u zemlji i da to što Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavljuje konkurs za zapošljavanje naših medicinskih radnika u Nemačkoj ne znači da vlada podržava njihov odlazak, već je reč o tome da su Srbija i Nemačka potpisale sporazum 2013. koji se mora poštovati.
Đorđević je objasnio da je dolaskom na čelo tog Ministarstva njegova želja bila da ukine sporazum između NSZ i Nemačke agencije za zapošljavanje koji omogućava da se godišnje između 100 i 120 naših medicinskih radnika zaposli u nemačkim zdravstvenim ustanovama, ali s obzirom da je reč o sporazumu koji je potpisan na najvišem nivou i da bi njegovo ukidanje uticalo na odnose dve zemlje, sporazum je ostao na snazi.


Sre, 15/01/2020

SEEbiz.eu

Azijska tržišta: Poruke iz Washingtona spustile indekse

TOKIO - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer je uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine ulagače pokolebala poruka Washingtona da carine na kineski uvoz ostaju na snazi.

Zadržavanje tarifa SAD na kinesku robu poljuljalo berze
Tanjug

Zadržavanje tarifa SAD na kinesku robu poljuljalo berze

15.January.2020 10:33 TOKIO - Cene akcija na svetskim berzama potonule su sa rekordnih nivoa usled poluljanog raspoloženja investitora nakon vesti da "prva faza" trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, čije je potpisivanje najavljeno za danas, ne predviđa ukidanje američkih tarifa na kinesku robu još izvesno vreme.
Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je kasno sinoć da će Sjedinjene Države zadržati tarife na uvoz kineske robe do završetka druge faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje, što je pokrenulo investitore da prodaju izvesne rizične aktive kako bi "pokupili" profite, prenosi Rojters.
AP Photo/Rićard Drew

MMF traži prekid prakse postavljanja v.d. direktora
Tanjug

MMF traži prekid prakse postavljanja v.d. direktora

15.January.2020 08:30 BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond preporučio je srpskoj vlasti da prekine sa praksom postavljanja v. d. direktora u javnim preduzećima jer se u suprotnom ne može očekivati potpuna reforma ovih kompanija koja podrazumeva i profesionalnu upravu, piše "Blic" pozivajući se na izvor iz Nemanjine 11.
Drugim rečima, navodi list, oni su zatražili da se do kraja godine završe postupci konkursa za izbor profesionalnog menadžmenta završe, pa i era stanja v. d.


Nemačka vlada
Tanjug

Nemačka vlada "ubrizgava" 96 milijardi dolara u železničku infrastrukturu

14.January.2020 16:24 BERLIN - Nemačka vlada je potpisala danas ugovor sa državnom železničkom kompanijom Dojče Ban o ulaganju gotovo 100 milijardi dolara u železničku infrastrukturu u zemlji tokom naredne decenije.
Prema sporazumu, savezna vlada će obezbediti 62 milijarde evra (69 milijardi dolara) za održavanje i modernizaciju postojeće železničke mreže, a Dojče Ban će izdvojiti 24 milijarde evra (oko 27 milijardi dolara) za realizaciju plana zamene starih pruga i železničkih mostova, prenosi agencija AP.


Procureli detalji
Tanjug

Procureli detalji "prve faze" trgovinskog sporazuma SAD - Kina

14.January.2020 11:22 VAŠINGTON - Kina se "prvom fazom" trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, koji treba da bude potpisan sutra, obavezala da u naredne dve godine poveća uvoz američke robe za gotovo 80 milijardi dolara i energenata za više od 50 milijardi dolara, rekao je za Rojters izvor upoznat sa sadržinom dokumenta.
Pored toga, Peking bi u navedenom dvogodišnjem periodu takođe trebalo da poveća kupovinu usluga od SAD-a za oko 35 milijardi dolara, mada je taj američki sektor, za razliku od većine drugih, i do sada beležio trgovinski suficit s Kinom.


SEEbiz.eu

Zahtjev za ponudu borbenih aviona upućen je prema sedam država

ZAGREB - Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona potpisali su pismo kojim se Zahtjev za ponudu VBA upućuje prema sedam država.

Biznis klasa CarGo-100 novih vozila,među njima i JaguarIPace
Tanjug

Biznis klasa CarGo-100 novih vozila,među njima i JaguarIPace

15.January.2020 11:56 BEOGRAD - Udruženje građana CarGo predstavilo je danas Biznis klasu koju čini više od 100 luksuznih i modernih automobila, među kojima se nalazi i potpuno električni Jaguar I-Pace, koji je proglašen za automobil godine 2019.
Predsednik tog Udruženja Aleksandar Vučić rekao je da ideja nove linije vozila zeleniji i čistiji Beograd budući da smo svedoci sve većeg zagađenja u gradu.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Potpisana prva faza trgovinskog sporazuma izmedu SAD i Kine
Tanjug

Potpisana prva faza trgovinskog sporazuma izmedu SAD i Kine

15.January.2020 21:05 VAŠINGTON - Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik kineske vlade Liu He potpisali su danas "prvu fazu" trgovinskog sporazuma, kojom bi trebalo da se poveća izvoz robe američkih poljoprivrednika i proizvođača, zaštite američke trgovinske tajne i smanje tenzije u dugogodišnjem sporu dve najveće svetske ekonomije.
Tramp je tokom ceremonije potpisivanja u Beloj kući rekao da se sporazumom "ispravljaju greške prošlosti", prenosi AP.
Foto pixabay.com, ilustracija

SEEbiz.eu

Trump potpisao prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom

PEKING - Američki predsjednik Donald Trump i kineski vicepremijer Liu He u srijedu su u Bijeloj kući potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma radi ublažavanja napetosti između dviju najvećih gospodarstava svijeta te su najavili da će vrlo brzo početi drugu fazu.

Uto, 14/01/2020

SEEbiz.eu

Azijska tržišta: Rast indeksa uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma

TOKIO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a kineski juan oslabio, dok se SAD i Kina pripremaju za potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma.

SEEbiz.eu

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer su ulagači optimistični uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, ali i predstojeće sezone objava poslovnih izvješća kompanija.

SAD: Kina više nije manipulator valuta
Tanjug

SAD: Kina više nije manipulator valuta

14.January.2020 07:29 VAŠINGTON - Američko ministarstvo finansija navelo je u dugo odlaganom polugodišnjem izveštaju da Kinu više ne smatra "manipulatorom valuta", nakon što je takvom optužbom u avgustu prošle godine uzburkalo finansijska tržišta.
Željno očekivana odluka ministarstva došla je pred potpisivanje prva faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje u sredu u Vašingtonu, kojim treba da se smanje tenzije nakon više od 18 meseci rata tarifama koji je opteretio globalni rast.


SEEbiz.eu

Ugašena Facebook grupa potpore trostrukom ubojici, no ubrzo se pojavila nova

ZAGREB - Facebook je blokirao grupu u kojoj su građani pružali podršku osumjičenom Filipu Zavadlavu.

Nemačka vlada
Tanjug

Nemačka vlada "ubrizgava" 96 milijardi dolara u železničku infrastrukturu

14.January.2020 16:24 BERLIN - Nemačka vlada je potpisala danas ugovor sa državnom železničkom kompanijom Dojče Ban o ulaganju gotovo 100 milijardi dolara u železničku infrastrukturu u zemlji tokom naredne decenije.
Prema sporazumu, savezna vlada će obezbediti 62 milijarde evra (69 milijardi dolara) za održavanje i modernizaciju postojeće železničke mreže, a Dojče Ban će izdvojiti 24 milijarde evra (oko 27 milijardi dolara) za realizaciju plana zamene starih pruga i železničkih mostova, prenosi agencija AP.


Procureli detalji
Tanjug

Procureli detalji "prve faze" trgovinskog sporazuma SAD - Kina

14.January.2020 11:22 VAŠINGTON - Kina se "prvom fazom" trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, koji treba da bude potpisan sutra, obavezala da u naredne dve godine poveća uvoz američke robe za gotovo 80 milijardi dolara i energenata za više od 50 milijardi dolara, rekao je za Rojters izvor upoznat sa sadržinom dokumenta.
Pored toga, Peking bi u navedenom dvogodišnjem periodu takođe trebalo da poveća kupovinu usluga od SAD-a za oko 35 milijardi dolara, mada je taj američki sektor, za razliku od većine drugih, i do sada beležio trgovinski suficit s Kinom.


SEEbiz.eu

Cijene nafte porasle prema 65 dolara uoči potpisivanja američko-kineskog sporazuma

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 65 dolara budući da se pozornost trgovaca preusmjerila s Bliskog istoka na skorašnje potpisivanje preliminarnog američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Pon, 13/01/2020

SEEbiz.eu

Azijski indeksi na najvišim razinama u 19 mjeseci

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule najviše razine u 19 mjeseci, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Mihajlović: Devet milijardi za transportnu infrastrukturu
Tanjug

Mihajlović: Devet milijardi za transportnu infrastrukturu

13.January.2020 07:20 BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je investicionim programom "Srbija 2025" predviđeno da od ukupno 14 milijardi evra čak oko devet milijardi bude uloženo u transportnu infratsrukturu.
Mihajlovićeva je za "Politiku" rekla da se najveći deo novca odnosi na putnu infrastrukturu, odnosno oko pet milijardi evra.


SEEbiz.eu

Kineski juan ojačao zbog optimizma u vezi američko-kineskog trgovinskog sporazuma

LONDON - Valute osjetljive na zbivanja na planu globalne trgovine, predvođene juanom, u ponedjeljak su bile među većim dobitnicima zahvaljujući optimizmu investitora pred skoro potpisivanje prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

SEEbiz.eu

Cijene nafte stabilne iznad 65 dolara, čeka se potpisivanje američko-kineskog sporazuma

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se iznad 65 dolara budući da se pozornost investitora nakon stišavanja napetosti između SAD-a i Irana okreće najavljenom ovotjednom potpisivanju inicijalnog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Ned, 12/01/2020

Slovenci mogu onlajn da prate potrošnju novca iz budžeta
Tanjug

Slovenci mogu onlajn da prate potrošnju novca iz budžeta

11.January.2020 16:07 LJUBLJANA - Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u poslednjih deset godina, objavili su slovenački mediji.
Kako se navodi, svi zainteresovani moći će brzo da provere dinamiku uplata u državni budžet i namenu za koju je potrošen svaki evro i to ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima.
Foto Pixabay, ilustracija

SEEbiz.eu

Ipak ništa od električnog Aston Martina Rapide E

LONDON - Luksuzna britanska marka automobila Aston Martin naznačila je prošle godine kako će početi s elektrifikacijom, a jedan od medijski najatraktivnijih poteza bila je najava da će njihov prvi potpuno električni model među prvima voziti – James Bond. 

Sub, 11/01/2020

Slovenci mogu onlajn da prate potrošnju novca iz budžeta
Tanjug

Slovenci mogu onlajn da prate potrošnju novca iz budžeta

11.January.2020 16:07 LJUBLJANA - Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u poslednjih deset godina, objavili su slovenački mediji.
Kako se navodi, svi zainteresovani moći će brzo da provere dinamiku uplata u državni budžet i namenu za koju je potrošen svaki evro i to ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima.
Foto Pixabay, ilustracija

Pet, 10/01/2020

Izbegnuti vojni sukob SAD i Iran dao
Tanjug

Izbegnuti vojni sukob SAD i Iran dao "vetar u leđa" berzama

9.January.2020 19:18 NJUJORK/LONDON - Akcije na američkoj i evropskim berzama beleže danas nove maksimalne nivoe pošto su se Sjedinjene Države i Iran uzdržali od daljih vojnih akcija, a na rast optimizma investitora uticala je i najava da će sledeće nedelje biti potpisana "prva faza" američko-kineskog trgovinskog sporazuma.
Berzanski indeksi na Volstritu dostigli su na otvaranju trgovanja rekordne visine, pri čemu je njihovom rastu najviše doprineo skok akcija tehnoloških kompanija - Fejsbuka, Alfabeta, Amazona, Epla i Netfliksa - nakon optimističnih komentara predstavnika brokerskih kuća, prenosi Rojters.


Opština Ruma za 328.000 evra postala vlasnik Doma vojske
Tanjug

Opština Ruma za 328.000 evra postala vlasnik Doma vojske

9.January.2020 10:09 RUMA - Opština Ruma je za 328.000 evra kupila zgradu Doma vojske koja je do sada bila državno vlasništvo, objavila je danas Republička direkcija za imovinu (RDI).
Gradonačelnik Rume Slađan Mančić je prilikom potpisivanja ugovora o kupoprodaji tog objekta rekao da je na taj način ispunjena dugogodišnja želja svih građana Rume.

Page 3 Previous page 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 1063 Next page Page 13

Pretraga

Korisni linkovi