mapa | kontakt | početna |

Ekonomske vesti

 

Uto, 13/04/2021

Atanasković: Male i srednje firme generator privrednog rasta
Tanjug

Atanasković: Male i srednje firme generator privrednog rasta

12.April.2021 18:52 BEOGRAD - Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila je danas mlekaru "Stara planina" u Dimitrovgradu i kompaniju "Pexim" iz Pirota koje su zahvaljući pomoći države kupile opremu i na taj način unapredile svoje poslovanje i konkurentnost.
Atanasković je istakla da je plan Ministarstva privrede da sa Privrednom komorom Srbije obiđe što više gradova i opština i privrednike u njima, posebno mala i srednja preduzeća koja predstavljaju generator privrednog rasta.


Bojanić:CG će Srbiji predložiti zajedničku gradnju autoputa
Tanjug

Bojanić:CG će Srbiji predložiti zajedničku gradnju autoputa

12.April.2021 18:21 BEOGRAD - Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić kaže da će predložiti sutra svom kolegi ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dve države zajednicki konkurišu za sredstva za završetak autoputa od Beograda do Bara.
Bojanić je to najavio u izjavi za Tajnug na početku dvodnevne zvanične posete Beogradu tokom koje je danas sa ministrakom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti energetike.


Poziv za izbor partnera za rekonstrukciju pruge SU-Segedin
Tanjug

Poziv za izbor partnera za rekonstrukciju pruge SU-Segedin

12.April.2021 17:51 BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije raspisalo je javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji Projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin).
Podnosilac prijave može biti domaće ili strano pravno lice, ili konzorcijum domaći ili stranih pravnih lica.


Tabaković s guvernerima i ministrima o merama u pandemiji
Tanjug

Tabaković s guvernerima i ministrima o merama u pandemiji

12.April.2021 17:10 BEOGRAD - Primenjene efikasne mere ekonomske politike država srednje, istočne i jugoistočne Evrope značajno su ublažile negativne uticaje pandemije na nacionalne privrede, ocenjeno je danas na skupu guvernera centralnih banaka i ministara finansija tih zemalja.
Odgovor ekonomskih politika bez presedana pomogao je u zaštiti privredne strukture, čime je sačuvana dobra osnova za brže vraćanje na pretkrizni nivo, koje se očekuje u toku ove i naredne godine, ocenjeno je na virtuelnoj konferenciji koju je organizovao Alfred Kamer, direktor Sektora za Evropu MMF-a.


Jadar Litijum počinje geološka istraživanja litijuma i bora
Tanjug

Jadar Litijum počinje geološka istraživanja litijuma i bora

12.April.2021 17:00 POŽEGA - U požeškom kraju privredno društvo "Jadar Litijum" počinje geološka istraživanja, a po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike, objavljeno je na sajtu opštine Požega.
Kako je navedeno, tom preduzeću odobreno je izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na području Dobrinje.


Turistički vodiči pitaju kada će dobiti obećanu pomoć
Tanjug

Turistički vodiči pitaju kada će dobiti obećanu pomoć

12.April.2021 16:49 BEOGRAD - Licencirani turistički vodiči tvrde da ni mesec dana nakon donošenja uredbe na osnovu koje treba da dobiju jednokratnu pomoć od 30.900 dinara, pare još nisu dobili.
Oni u pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću navode da im u nadležnom ministarstvu na upite kada će pomoć dobiti, odgovaraju da uredba nije ni stupila na snagu i da ne znaju kada će to biti.


Mirović i Momirović o infrastrukturnim projektima
Tanjug

Mirović i Momirović o infrastrukturnim projektima

12.April.2021 16:19 NOVI SAD - Izgradnja Fruškogorskog koridora, pruga Beograd-Subotica, samo su neki od najvažnijih infrastrukturnih projekata od nacionalno značaja koji se realizuju u Vojvodini, a koji su bili tema današnjeg sastanka pokrajinskog premijera Igora Mirovića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića.
"Najvažnije je da će izgradnja Fruškogorskog koridora početi između 1. i 10. maja i to na teritoriji Novog Sada. Izvođaći radova se ubrzano pripremaju. To je velika i važna vest za Rumu, Irig, Novi Sad, Petrovaradin", rekao je Mirović.


Atanasković: Investitori zainteresovani za fabriku Tigar
Tanjug

Atanasković: Investitori zainteresovani za fabriku Tigar

12.April.2021 15:36 PIROT - Ministarka privrede Anđelka Atanasković danas je tokom obilaska fabrike Tigar AD u Pirotu izjavila da je uverena da će se uskoro naći rešenje za tu kompaniju, kao i da su za nju zainteresovani investitori.
Atanasković je dodala da Tigar AD ulazi u unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i navela da se u toj fabrici radi, da se zarada isplaćuje i izrazila uverenje da će se u narednom periodu u toj kompaniji poboljšati poslovanje.


Nedimović: Sprečićemo zloupotrebe pri uvozu mleka
Tanjug

Nedimović: Sprečićemo zloupotrebe pri uvozu mleka

12.April.2021 15:36 BEOGRAD - Država će sprečiti svaki pokušaj zloupotrebe u vezi sa kvalitetom mleka pri uvozu u Srbiju, poručio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tokom razgovora sa predstavnicima Udruženja stočara Bečeja o trenutnom stanju na tržištu mleka.
Ministarstvo poljoprivrede će i ove godine nastaviti da pruža podršku proizvođačima mleka u nabavci robota i mlekomata kroz posebnu liniju subvencije, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.


Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima
Tanjug

Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima

12.April.2021 15:20 BEOGRAD - Novima Zakonom o obnvivljivim izvorima energije izgradnja svih hidroelektrana u zastićenim područjima prvog, drugog i trećeg stepena zaštite će biti zabranjena, a razlog je nesavesna realizacija projekata malih hidroelektrana u prethodnom periodu, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
"To znači zabrana običnih malih hidroelektrana, derivacionih malih hidroelektrana i svih drugih hidroelektrana, uključujući i velike", naglasila je ona na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti energetike sa crnogorskim ministrom za kapitalna ulaganja Mladenom Bojanićem.


Odbor za evropske integracije prihvatio zakone o energetici
Tanjug

Odbor za evropske integracije prihvatio zakone o energetici

12.April.2021 15:08 BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije prihvatio je danas u načelu četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koji će se naći na dnevnom redu sednice parlamenta 15. aprila.
Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je na sednici odbora rekla da taj set zakona predstavlja dalje usaglašavanje sa evropskim direktivama u tim oblastima i naglasila da su novi propisi usaglašeni i sa zahtevima koji se odnose na zaštitu životne sredine.


Rigorozne mere za nepoštovanje ekoloških standarda
Tanjug

Rigorozne mere za nepoštovanje ekoloških standarda

12.April.2021 14:52 BEOGRAD - Rudarska aktivnost u Srbiji mora biti održiva, bez obzira na to koji je investitor u pitanju, kaže pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović i poručuje da će mere u slučaju nepoštovanja ekoloških standarda u rudarskoj aktivnosti biti rigorozne.
On je tako odgovorio na pitanje članice Odbora za evropske integracije iz SNS Dubravke Filipovski da li će ministarstvo preduzeti neke aktivnosti prema inostranim firmama koje rade u Srbiji, a ne ispunjavaju u pravoj meri ekološke standarde.


Transbalkanski koridor za energetsku stabilnost SRB i CG
Tanjug

Transbalkanski koridor za energetsku stabilnost SRB i CG

12.April.2021 14:22 BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka enegetike Zorana Mihajlović i ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić potpisali su danas memorandum o razumevanju između dve zemlje u oblasti energetike i rudarstva, koji će omogućiti izgradnju visokonaponske mreže na Transbalkanskom koridoru za prenos struje.
"Nema stabilnosti, naročito kada govorimo o infrastrukturi bez stabilnosti elektroenergetike. Bez obzira koliko mi bili posebne države, bez našeg zajedničkog rada nema ni budućeg privrednog razvoja jedne i druge države", izjavila je ministarka Mihajlović.


Vakcinacija otvara granice - 800 čartera za Tursku i Egipat
Tanjug

Vakcinacija otvara granice - 800 čartera za Tursku i Egipat

12.April.2021 12:50 BEOGRAD - Tokom letnje sezone planirano je 800 čarter letova sa aerodroma "Nikola Tesla" za Tursku i Egipat, a očekujem da će masovna vakcinacija omogućiti otvaranje svih granica, izjavio je danas Tanjugu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
"Svi čeznemo za normalnim životom, bez strahova i bilo kakvih ograničenja. Bitka sa korona virusom traje više od godinu dana, umorila nas je i niko nije pošteđen. Očekujem da masovna vakcinacija omogući otvaranje svih granica'''', rekao je Momirović.


Potrošačka korpa u BiH 1.076 evra u martu, skuplja za 58
Tanjug

Potrošačka korpa u BiH 1.076 evra u martu, skuplja za 58

12.April.2021 11:46 SARAJEVO - Sindikalna potrošačka korpa koju izračunava Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iznosila je u mart 2021. godine 2.106 KM (oko 1.076 evra) i skuplja je za 114,44 KM (58 evra) u odnosu na prethodni mesec.
Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosečnom platom iznosila je 44,97 posto, navodi se se u saopštenju sindikalne organizacije, uz preciziranje da je računica izvedena na osnovu poslednjeg raspoloživog statističkog podatka o prosečnoj zaradi u Federaciji BiH za januar 2021, preneo je portal Biznisinfo.


Smenjena direktorka Nacionalne turističke organizacije CG
Tanjug

Smenjena direktorka Nacionalne turističke organizacije CG

12.April.2021 10:44 PODGORICA - Izvršni odbor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) razrešio je dužnosti direktorku Željku Radak-Kukavičić na današnjoj sednici.
Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, prilikom analize poslovanja NTO-a utvrđeno je nekoliko elemenata nesavesnog, nemarnog i nepravilnog obavljanja dužnosti, prenosi portal CdM.


Sajam industrije u Hanoveru samo onlajn
Tanjug

Sajam industrije u Hanoveru samo onlajn

12.April.2021 09:43 HANOVER - Ovogodišnji Sajam u Hanoveru biće održan isključivo onlajn.
Ministar privrede Nemačke Peter Altmajer otvoriće jedan od najvažnijih sajmova industrije u svetu, a predviđeno je i da obrati nemačka kancelarka Angela Merkel.


NBS: Srbija bila pripremljena na šokove, mere donele rezultate
Tanjug

NBS: Srbija bila pripremljena na šokove, mere donele rezultate

12.April.2021 09:14 BEOGRAD - Pandemija je šok bez presedana, ali smo pre pandemije radili tako da smo Srbiju pripremili da sa znatno jačim osnovama može da beleži dinamična i održiv rast, kao i da se suočava sa različitim vrstama šokova, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
U intervjuu za portal Biznis.rs, Tabaković je objasnila zašto se Srbija našla u grupi zemalja za koje se predviđa da će tokom naredne godine imati najveći nominalni rast na svetu.


Male opštine mogu biti privredno uspešne
Tanjug

Male opštine mogu biti privredno uspešne

13.April.2021 15:59 BABUŠNICA - Ministarstvo privrede pruža posebnu podršku malim i srednjim preduzećima, jer su oni nosioci ekonomskog razvoja, izjavila je danas u Babušnici ministarka Anđelka Atansaković.
Ona je u tom gradu posetila kompanije PTP "D-Company" export - import i "Lisca", saopštilo je Ministartstvo privrede.


Srbija i BiH unapređuju saradnju u stočarstvu i mlekarstvu
Tanjug

Srbija i BiH unapređuju saradnju u stočarstvu i mlekarstvu

13.April.2021 15:56 BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je danas sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o unapredenje saradnje Srbije i BiH u oblasti poljoprivrede, posebno stočarstva i mlekarstva.
Jedna od važnijih tema sastanka su bile i moguće investicije u prerađivačku industriju, a potom i plasman robe na "treća" tržišta.


Staikuras: Grčka privreda će porasti 4,2 posto ove godine
Tanjug

Staikuras: Grčka privreda će porasti 4,2 posto ove godine

13.April.2021 14:16 ATINA - Grčka ekonomija će ove godine porasti po stopi od 4,2 odsto, čime će nadoknaditi polovinu pada zabeleženog 2020, izjavio je danas ministar finansija Kristos Staikuras.
U razgovoru za radio Parapolitika FM, Staikuras je rekao da vladin ekonomski tim kod donošenja odluka sagledava ne samo osnovni, već i negativan scenario, prenosi agencija ANA.


Kovid doprinosi digitalizaciji građevinarstva-rezultati koče
Tanjug

Kovid doprinosi digitalizaciji građevinarstva-rezultati koče

13.April.2021 13:45 BEOGRAD - Pandemija Kovid značajno je doprinela digitalizaciji rada u građevinarstvu Srbije, gotovo svi akteri svesni su da moraju biti uključeni u digitalni razvoj branše, a većinu u aktivnijem pristupu koči što su veoma zadovoljni sadašnjim stanjem u tom biznisu, rezultati su istraživanja o digitalizaciji u građevinarstvu koje je sprovela kompanija PlanRadar.
Na onlajn vebinaru organizovanom sa Privrednom komorom Srbije, direktor PlanRadara za Jugoistočnu Evropu Bojan Petković rekao je da su istraživani stavovi 200 kompanija iz građevinarstva a da je Srbija izabrana kao regionalni reper jer osim što je najveća u regionu ima najveći rast građevinarstva i IT sektora.


Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte
Tanjug

Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte

13.April.2021 12:53 BEOGRAD - Srbija će izgradnjom Transbalkanskog koridora za prenos struje povezati region u oblasti energetike, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na potpisivanju sporazuma sa EMS-om za izgradnju treće sekciju tog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte.
Istakla je da je izgradnja Transbalkanskog koridora strateški važna investicija ne samo za Srbiju, već da je i projekat od regionalnog i evropskog značaja.


Mihajlović: Okrećemo se obnovljivim izvorima energije
Tanjug

Mihajlović: Okrećemo se obnovljivim izvorima energije

13.April.2021 12:45 BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike priprema novi investicioni plan gde će težište biti na izgradnji hidroelektrana, gasnih elektrana i korišćenju ostalih obnovljivih izvora energije, kako bi do 2050. udeo električne i toplotne energije iz ovih izvora mogao da dostigne 50 odsto.
Ovo je u razgovoru sa ambasadorom Norveške Jernom Jelstadom istakla ministarka rudarstva i energetike i Zorana Mihajlović i navela da je Ministarstvo pripremilo nove zakone iz oblasti energetike i rudarstva koji će uskoro biti usvojeni u Skupštini.


Mihajlovićeva s ambasadorom Kipra o saradnji u energetici
Tanjug

Mihajlovićeva s ambasadorom Kipra o saradnji u energetici

13.April.2021 12:34 BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, u razgovoru sa kiparskim ambasadorom Demetriosom Teofilaktuom, istakla je da ima dosta prostora da se unapredi saradnja dve zemlje u energetici, a naročito u gasnom sektoru.
Naglasila je da Srbija od početka godine ima još jedan pravac snabdevanja gasom, ali da je za našu energetsku bezbednost veoma važno da imamo i diverzifikaciju snabdevača, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.


Bojanić: Letovi iz Podgorice i Tivta za BG verovatno u junu
Tanjug

Bojanić: Letovi iz Podgorice i Tivta za BG verovatno u junu

13.April.2021 11:32 BEOGRAD - Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić izjavio je danas u Beogradu da očekuje da će nova crnogorska avio kompanija "ToMontenegro" prve letove na realaciji Podgorica - Beograd i Tivat - Beograd uspostaviti u junu.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz Srbije, Tomislavom Momirovićem, Bojanić je rekao da su se te dve linije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore.


Mihajlović: Zatvorili smo Ziđinu rudnik Jama
Tanjug

Mihajlović: Zatvorili smo Ziđinu rudnik Jama

13.April.2021 11:01 BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.
Mihajlović je gostujući u Uranku na TV K1 rekla sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.


Cena bitkoina dostigla jutros rekordnih 62.575 dolara
Tanjug

Cena bitkoina dostigla jutros rekordnih 62.575 dolara

13.April.2021 10:56 LONDON - Cena bitkoina dostigla je danas rekordnih 62.575 dolara, čime je najveća svetska kriptovaluta nastavila uspon započet 2021. godine ka novim najvišim nivima.
Globalno najpopularniji digitalni novčić je u dosadašnjem toku godine više nego udvostručio vrednost zbog sve veće prihvaćenosti kao imovine za investiranje i kao sredstva plaćanja, pošto ulagači tragaju za visokoprinosnim aktivama u okruženju niskih kamatnih stopa, prenosi Rojters.


Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države
Tanjug

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

13.April.2021 10:43 BEOGRAD - Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, mikro i malih preduzeća, u okviru drugog ciklusa Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade Srbije, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).
Kako se navodi, zainteresovanima su za pokretanje biznisa ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja na raspolaganju podsticajna sredstva do 3,6 miliona dinara po projektu.


Saradnja s NALED-om i Poštama Srbije u oblasti turizma
Tanjug

Saradnja s NALED-om i Poštama Srbije u oblasti turizma

13.April.2021 19:05 BEOGRAD - Srbija će dobiti Savet za razvoj i oporavak turizma, najavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbiije Tatjana Matić tokom sastanka sa izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović i izvršnim direktorom JP Pošte Srbije Nebojšom Markovićem.Na sastanku je bilo reči o projektima u oblasti turizma i elektronskog poslovanja, saopštilo je Ministarstvo.

Foto Tanjug/ MTT
Previous page 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 3715 Next page Page 10

Pretraga

Korisni linkovi