mapa | kontakt | početna |

Ekonomske vesti

 

Sre, 14/04/2021

Inflacija u SAD porasla u martu 0,6 posto u odnosu na februar
Tanjug

Inflacija u SAD porasla u martu 0,6 posto u odnosu na februar

13.April.2021 19:01 VAŠINGTON - Potrošačke cene u Sjedinjenim Državama porasle su u martu na mesečnom nivou po najvišoj stopi u poslednjih osam i po godina, jer su povećanje vakcinacija i masivni fiskalni podsticaji "otključali" potražnju suzbijenu korona merama zatvaranja.
Američka inflacija je porasla 0,6 posto u martu 2021, što je najvišta stopa od avgusta 2012, nakon porasta od 0,4 procenta u februaru, objavilo je danam Ministartvo za rad, prenosi Rojters.


Male opštine mogu biti privredno uspešne
Tanjug

Male opštine mogu biti privredno uspešne

13.April.2021 15:59 BABUŠNICA - Ministarstvo privrede pruža posebnu podršku malim i srednjim preduzećima, jer su oni nosioci ekonomskog razvoja, izjavila je danas u Babušnici ministarka Anđelka Atansaković.
Ona je u tom gradu posetila kompanije PTP "D-Company" export - import i "Lisca", saopštilo je Ministartstvo privrede.


Srbija i BiH unapređuju saradnju u stočarstvu i mlekarstvu
Tanjug

Srbija i BiH unapređuju saradnju u stočarstvu i mlekarstvu

13.April.2021 15:56 BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je danas sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o unapredenje saradnje Srbije i BiH u oblasti poljoprivrede, posebno stočarstva i mlekarstva.
Jedna od važnijih tema sastanka su bile i moguće investicije u prerađivačku industriju, a potom i plasman robe na "treća" tržišta.


Staikuras: Grčka privreda će porasti 4,2 posto ove godine
Tanjug

Staikuras: Grčka privreda će porasti 4,2 posto ove godine

13.April.2021 14:16 ATINA - Grčka ekonomija će ove godine porasti po stopi od 4,2 odsto, čime će nadoknaditi polovinu pada zabeleženog 2020, izjavio je danas ministar finansija Kristos Staikuras.
U razgovoru za radio Parapolitika FM, Staikuras je rekao da vladin ekonomski tim kod donošenja odluka sagledava ne samo osnovni, već i negativan scenario, prenosi agencija ANA.


Kovid doprinosi digitalizaciji građevinarstva-rezultati koče
Tanjug

Kovid doprinosi digitalizaciji građevinarstva-rezultati koče

13.April.2021 13:45 BEOGRAD - Pandemija Kovid značajno je doprinela digitalizaciji rada u građevinarstvu Srbije, gotovo svi akteri svesni su da moraju biti uključeni u digitalni razvoj branše, a većinu u aktivnijem pristupu koči što su veoma zadovoljni sadašnjim stanjem u tom biznisu, rezultati su istraživanja o digitalizaciji u građevinarstvu koje je sprovela kompanija PlanRadar.
Na onlajn vebinaru organizovanom sa Privrednom komorom Srbije, direktor PlanRadara za Jugoistočnu Evropu Bojan Petković rekao je da su istraživani stavovi 200 kompanija iz građevinarstva a da je Srbija izabrana kao regionalni reper jer osim što je najveća u regionu ima najveći rast građevinarstva i IT sektora.


Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte
Tanjug

Sporazum za Transbalkanski koridor od Obrenovca do Bajine Bašte

13.April.2021 12:53 BEOGRAD - Srbija će izgradnjom Transbalkanskog koridora za prenos struje povezati region u oblasti energetike, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na potpisivanju sporazuma sa EMS-om za izgradnju treće sekciju tog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte.
Istakla je da je izgradnja Transbalkanskog koridora strateški važna investicija ne samo za Srbiju, već da je i projekat od regionalnog i evropskog značaja.


Mihajlović: Okrećemo se obnovljivim izvorima energije
Tanjug

Mihajlović: Okrećemo se obnovljivim izvorima energije

13.April.2021 12:45 BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike priprema novi investicioni plan gde će težište biti na izgradnji hidroelektrana, gasnih elektrana i korišćenju ostalih obnovljivih izvora energije, kako bi do 2050. udeo električne i toplotne energije iz ovih izvora mogao da dostigne 50 odsto.
Ovo je u razgovoru sa ambasadorom Norveške Jernom Jelstadom istakla ministarka rudarstva i energetike i Zorana Mihajlović i navela da je Ministarstvo pripremilo nove zakone iz oblasti energetike i rudarstva koji će uskoro biti usvojeni u Skupštini.


Mihajlovićeva s ambasadorom Kipra o saradnji u energetici
Tanjug

Mihajlovićeva s ambasadorom Kipra o saradnji u energetici

13.April.2021 12:34 BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, u razgovoru sa kiparskim ambasadorom Demetriosom Teofilaktuom, istakla je da ima dosta prostora da se unapredi saradnja dve zemlje u energetici, a naročito u gasnom sektoru.
Naglasila je da Srbija od početka godine ima još jedan pravac snabdevanja gasom, ali da je za našu energetsku bezbednost veoma važno da imamo i diverzifikaciju snabdevača, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.


Bojanić: Letovi iz Podgorice i Tivta za BG verovatno u junu
Tanjug

Bojanić: Letovi iz Podgorice i Tivta za BG verovatno u junu

13.April.2021 11:32 BEOGRAD - Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić izjavio je danas u Beogradu da očekuje da će nova crnogorska avio kompanija "ToMontenegro" prve letove na realaciji Podgorica - Beograd i Tivat - Beograd uspostaviti u junu.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz Srbije, Tomislavom Momirovićem, Bojanić je rekao da su se te dve linije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore.


Mihajlović: Zatvorili smo Ziđinu rudnik Jama
Tanjug

Mihajlović: Zatvorili smo Ziđinu rudnik Jama

13.April.2021 11:01 BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.
Mihajlović je gostujući u Uranku na TV K1 rekla sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.


Cena bitkoina dostigla jutros rekordnih 62.575 dolara
Tanjug

Cena bitkoina dostigla jutros rekordnih 62.575 dolara

13.April.2021 10:56 LONDON - Cena bitkoina dostigla je danas rekordnih 62.575 dolara, čime je najveća svetska kriptovaluta nastavila uspon započet 2021. godine ka novim najvišim nivima.
Globalno najpopularniji digitalni novčić je u dosadašnjem toku godine više nego udvostručio vrednost zbog sve veće prihvaćenosti kao imovine za investiranje i kao sredstva plaćanja, pošto ulagači tragaju za visokoprinosnim aktivama u okruženju niskih kamatnih stopa, prenosi Rojters.


Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države
Tanjug

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

13.April.2021 10:43 BEOGRAD - Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, mikro i malih preduzeća, u okviru drugog ciklusa Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade Srbije, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).
Kako se navodi, zainteresovanima su za pokretanje biznisa ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja na raspolaganju podsticajna sredstva do 3,6 miliona dinara po projektu.


Saradnja Ministarstva turizma i regionalnih razvojnih agencija
Tanjug

Saradnja Ministarstva turizma i regionalnih razvojnih agencija

14.April.2021 16:34 BEOGRAD - Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i predsednik UO Srpske asocijacije regionalnih razvojnih agencija (SARRA) Nenad Popović potpisali su danas sporazum o saradnji, koji predviđa zajedničke aktivnosti za bolju koordinaciju i uspostavljanje mehanizma za ravnomerni teritorijalni razvoj Srbije.
To se posebno odnosi na sektore turizma, trgovine, telekomunikacija i informacionog društva.


Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove
Tanjug

Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove

14.April.2021 16:31 BEOGRAD - Beograd je postao domaćin dva velika projekta - "euPOLIS" i "HEART" - koje finansira Evropska komisija, a posvećeni su saradnji stručnjaka i građana u pronalaženju i kreiranju gradova koji podržavaju kvalitetnije javno zdravlje i opšte dobro.
Oba projekta zasnivaju se na ideji srpskih naučnika koji su kreirali holistički "blue-green dream" (plavo-zeleni san) pristup urbanističkom planiranju, a Evropska komisija i partneri iz čitavog sveta prepoznali kao kvalitetnu platformu za stvaranje održivog, zdravog i ugodnog okruženja, poboljšanje kvaliteta vode i vazduha i revitalizaciju tla kako bi se ponovo uspostavio biodiverzitet u urbanim sredinama, saopštio je MIKSER.


Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji
Tanjug

Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji

14.April.2021 15:44 BEOGRAD - Ogroman program investicija koji se sprovodi u Srbiji ne bi mogao da bude realizovan bez podrške katastra nepokretnosti koji je aktivan učesnik ovih poslova, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon posete Repibličkom geodetskom zavodu (RGZ).
"Samo na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice koja se gradi imamo 4.600 katastarskih parcela koje treba da budu eksproprisane, a na teritoriji Čačka imamo 1.330 parcela koje su eksproprisana za koridor Preljina-Požega", rekao je Momirović posle sastanka sa direktorom RGZ-a Borkom Draškovićem.
Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Mihajlović sa mađarskom kompanijom MVM o investicijama
Tanjug

Mihajlović sa mađarskom kompanijom MVM o investicijama

14.April.2021 14:28 BEOGRAD - Uskoro ćemo imati novi investicioni plan u rudarstvu i energetici vredan 15 milijardi evra i dobrodošli ste da investirate u Srbiji, posebno u obnovljive izvore energije, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa predsednikom mađarske kompanije "MVM grup" erđom Koborom.
Navela je da će sutra u skupštini biti četiri zakona koje je Ministarstvo rudarstva pripremilo i da će oni biti osnova za bolje uslove poslovanja i investicije u rudarstvu i energetici.


Vujović u Nišu: Za bolji kvalitet vazduha 15,6 miliona dinara
Tanjug

Vujović u Nišu: Za bolji kvalitet vazduha 15,6 miliona dinara

14.April.2021 14:14 NIŠ - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Niš, grad kome je ministarstvo kroz konkurse za unapređenje kvaliteta vazduha dodelilo 15,6 miliona dinara, i poručila da je u fokusu tog resora ove godine više nego ikad briga za čist vazduh i da je to jedan od glavnih ciljeva.
Kako je saopštilo Ministarstvo, Vujović je precizirala da je za zamenu ložišta u domaćinstvima, iz budžeta ministarstva Nišu dodeljeno 12 miliona dinara, a za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja 3,64 miliona dinara.


Mihajlović s ambasadorkom Rumunije o saradnji u energetici
Tanjug

Mihajlović s ambasadorkom Rumunije o saradnji u energetici

14.April.2021 13:27 BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u razgovoru sa ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju da je za Srbiju prioritet regionalno povezivanje u oblasti energetike, kroz izgradnju Transbalkanskog koridora i povezivanjem gasnim interkonekcijama sa svim susedima, uključujući i Rumuniju.
"Srbija je pripremila novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, koji će omogućiti nove investicije u ovoj oblasti, posebno kod obnovljivih izvora energije. Pripremamo i novi investicioni plan u rudarstvu i energetici vredan 15 milijardi evra", rekla je ona.


Matić: Sporazum sa Grčkom biće potpisan do kraja aprila
Tanjug

Matić: Sporazum sa Grčkom biće potpisan do kraja aprila

14.April.2021 13:04 BEOGRAD - Planirano je da Sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korone, između Srbije i Grčke, bude potpisan do kraja meseca, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Matić za Tanjug ističe da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedura kada će se to završiti.


Momirović:Obilaznica oko NS sa mostom značajna za grad i Voj
Tanjug

Momirović:Obilaznica oko NS sa mostom značajna za grad i Voj

14.April.2021 12:35 BEOGRAD - Izgradnja obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava, od velike je važnosti za taj grad jer će rasteretiti saobraćaj, ali i za ceo region, jer se ona nadovezuje na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro počinje, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada u Vladi Srbije, Momirović je rekao da je vrednost tog projekta 130 miliona evra i da će se raditi u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC i Koridorima Srbije.


Marić: Nema oporavka privrede pre kraja 2022, i to je upitno
Tanjug

Marić: Nema oporavka privrede pre kraja 2022, i to je upitno

14.April.2021 12:08 ZAGREB - Potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić izjavio je danas da pun ekonomski oporavak zemlje ne treba očekivati pre kraja sledeće godine, a turizma i godinu kasnije, ali da to zavisi i od pandemije.
Projekcije BDP-a za ovu godinu zavise od toga šta će se događati s kovidom, ali i sa turističkom sezonom, rekao je Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", dodajući da postoje očekivanja da bi turistička sezona trebalo da bude bolja od prošlogodišnje, što će zavisiti od razvoja pandemije.


MN Plastika 1996 gradiće poslovni objekat u Staroj Pazovi
Tanjug

MN Plastika 1996 gradiće poslovni objekat u Staroj Pazovi

14.April.2021 11:29 STARA PAZOVA - Kompanija MN Plastika 1996 iz Stare Pazove planira da izgradi novi poslovno-proizvodno i skladišni objekat za proizvodnju plastičnih predmeta široke namene, kao i skladištenje sirovina i gotovih proizvoda.
Objekat će imati administrativni, proizvodni i skladišni deo, a biće izgrađen na parceli od oko 94 ara u okviru radne zone ovog naselja, prenosi portal eKapija.


Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji
Tanjug

Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji

14.April.2021 11:20 BEOGRAD - Usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koji će uskoro biti doneti, biće osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Ona je, na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, poručila da će novi propisi biti osnova za velika ulaganja u obnovljivije izvore energije i da je cilj da 2040. godine dostignemo minimum 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora.


Obustavljeni radovi na gradnji četiri okna i niskopa u Jami
Tanjug

Obustavljeni radovi na gradnji četiri okna i niskopa u Jami

14.April.2021 10:13 BEOGRAD/BOR - U rudniku Jama u Boru, zbog zaštite životne sredine, kompaniji "Ziđin koper" zaustavljeni su radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa za bakar, izjavio je pomoćnik ministra za rudarstvo i eneretiku Dejan Milijanović.
"To su rudarski objekti koji su bili u izgradnji i radovi su na osnovu predstavki građana zaustavljeni. Tako smo 9. aprila na zajedničkom sastanku, koji se inače periodično održavaju sa generalnim direktorom Ziđin kopera, dobili uverevanja da su radovi na izgradnji tih rudarskih objekata, tri ventilaciona okna, jednog servisnog okna i niskopa zaustavljeni", rekao je Milijanović Tanjugu.


Za zamenu kotlarnica u 50 opština 300 miliona dinara
Tanjug

Za zamenu kotlarnica u 50 opština 300 miliona dinara

14.April.2021 17:17 BEOGRAD - Ministarstvo zaštite životne sredine prvi put je ove godine planiralo 300 miliona dinara za zamenu i rekonsktrukciju dotrajalih kotlarnica u javnim ustanovama kao i 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo u novoj grejnoj sezoni disali čistiji vazduh, izjavila je ministarka Irena Vujović.
Ona je u intervjuu "Večernjim novostima" rekla da je ovim projektima obuhvaćeno 50 lokalnih samouprava, i dodala da će novim konkursima biti obuhvaćeno još više gradova i opština.


Mali: Cela konstrukcija za Kulu Beograd gotova do kraja juna
Tanjug

Mali: Cela konstrukcija za Kulu Beograd gotova do kraja juna

14.April.2021 17:13 BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se završetak cele konstrukcije za Kulu Beograd, najvišu zgradu u ovom delu Evrope, očekuje do kraja juna.
Radovi na izgradnji Beograda na vodi idu po planu, objavio je Mali na instagramu nakon što se sastao sa direktorom kompanije "Igl Hils" Mohamedom Alabarom.


Memorandum o razumevanju Ukrajinskog Saveta izvoznika i PKS
Tanjug

Memorandum o razumevanju Ukrajinskog Saveta izvoznika i PKS

14.April.2021 17:09 BEOGRAD - Memorandum o razumevanju između Saveta izvoznika i investitora Ukrajine i Privredne komore Srbije potpisan je danas, saopštila je ambasada Ukrajine u Srbiji.
Ukrajinski Savet je u okviru Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, a dokument su potpisali ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič i Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.


Momirović:Obilaznica oko NS sa mostom značajna za grad i Vojvodinu
Tanjug

Momirović:Obilaznica oko NS sa mostom značajna za grad i Vojvodinu

14.April.2021 12:35 BEOGRAD - Izgradnja obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava, od velike je važnosti za taj grad jer će rasteretiti saobraćaj, ali i za ceo region, jer se ona nadovezuje na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro počinje, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada u Vladi Srbije, Momirović je rekao da je vrednost tog projekta 130 miliona evra i da će se raditi u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC i Koridorima Srbije.


Uto, 13/04/2021

Novi aranžman savetodavnog karaktera, bez zaduživanja
Tanjug

Novi aranžman savetodavnog karaktera, bez zaduživanja

13.April.2021 18:25 BEOGRAD - Srbija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to budžetom planirano, istakao je ministar finansija Siniša Mali tokom današnjeg onlajn razgovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Jan Kes Martejn, saopštilo je Ministarstvo finasija.
Ministar Mali je naglasio da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5 odsto, što je bolji rezultat nego što je to očekivano, te da je ključan drugi kvartal u kome se očekuje rast od preko 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine.


BDI očekuje snažan rast nemačke industrije u 2021.
Tanjug

BDI očekuje snažan rast nemačke industrije u 2021.

12.April.2021 21:37 BERLIN - Nemački sektor industrije očekuje da će ove godine biti u znatno boljoj poziciji nego u pandemijskoj 2020. saopštilo je danas udruženje nemačke industrije (BDI), izdvajajući među ključnim faktorima za takvu procenu brže vakcinisanje građana.
Proizvodnja bi trebalo da "snažno poraste, za osam odsto u odnosu na prošlu godinu", poručio je direktor BDI Zigfrid Rusvurm.

Previous page 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 3715 Next page Page 10

Pretraga

Korisni linkovi