mapa | kontakt | početna |

Ekonomske vesti

 

Pet, 16/04/2021

Ledeni talas
Tanjug

Ledeni talas "obrao" trećinu roda francuskih vinograda

16.April.2021 10:39 PARIZ - Najmanje trećina francuske proizvodnje vina, vredne gotovo dve milijarde evra prihoda, biće izgubljena ove godine, jer su neubičajeno niske temperature devastirale veliki deo zasada pod vinovm lozom, ali i druge voćne kulture širom Francuske, uzrokujući još veću zabrinutost po pitanju klimatske krize.
"Ovo je verovatno najveća poljoprivredna katastrofa od početka 21. veka", izjavio je francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi ove nedelje, pšto je vlada proglasila "poljoprivrednu katastrofu" i počela s pripremom hitnih finansijskih mera, prenosi britanski Gardijan.


Čet, 15/04/2021

Državni dug Crne Gore 4,33 mlrd evra, 103 odsto BDP-a
Tanjug

Državni dug Crne Gore 4,33 mlrd evra, 103 odsto BDP-a

15.April.2021 08:04 PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, iznosio je na kraju decembra prošle godine 4,33 milijarde evra ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.
Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,46 milijardi evra ili 82,48 odsto BDP-a, piše dnevni list Dan.


Mali: Danas pred vladom zaključci o isplati pomoći građanima
Tanjug

Mali: Danas pred vladom zaključci o isplati pomoći građanima

15.April.2021 07:30 BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se danas pred Vladom Srbije naći nekoliko važnih zaključaka kojima se nastavlja sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima.
Podseća da je treći paket podrške vredan oko dve milijarde evra i istakao da je stav države da će on značajno pomoći našu privredu, očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.


Za zamenu kotlarnica u 50 opština 300 miliona dinara
Tanjug

Za zamenu kotlarnica u 50 opština 300 miliona dinara

14.April.2021 17:17 BEOGRAD - Ministarstvo zaštite životne sredine prvi put je ove godine planiralo 300 miliona dinara za zamenu i rekonsktrukciju dotrajalih kotlarnica u javnim ustanovama kao i 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo u novoj grejnoj sezoni disali čistiji vazduh, izjavila je ministarka Irena Vujović.
Ona je u intervjuu "Večernjim novostima" rekla da je ovim projektima obuhvaćeno 50 lokalnih samouprava, i dodala da će novim konkursima biti obuhvaćeno još više gradova i opština.


Mali: Cela konstrukcija za Kulu Beograd gotova do kraja juna
Tanjug

Mali: Cela konstrukcija za Kulu Beograd gotova do kraja juna

14.April.2021 17:13 BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se završetak cele konstrukcije za Kulu Beograd, najvišu zgradu u ovom delu Evrope, očekuje do kraja juna.
Radovi na izgradnji Beograda na vodi idu po planu, objavio je Mali na instagramu nakon što se sastao sa direktorom kompanije "Igl Hils" Mohamedom Alabarom.


Memorandum o razumevanju Ukrajinskog Saveta izvoznika i PKS
Tanjug

Memorandum o razumevanju Ukrajinskog Saveta izvoznika i PKS

14.April.2021 17:09 BEOGRAD - Memorandum o razumevanju između Saveta izvoznika i investitora Ukrajine i Privredne komore Srbije potpisan je danas, saopštila je ambasada Ukrajine u Srbiji.
Ukrajinski Savet je u okviru Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, a dokument su potpisali ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič i Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.


Saradnja Ministarstva turizma i regionalnih razvojnih agencija
Tanjug

Saradnja Ministarstva turizma i regionalnih razvojnih agencija

14.April.2021 16:34 BEOGRAD - Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i predsednik UO Srpske asocijacije regionalnih razvojnih agencija (SARRA) Nenad Popović potpisali su danas sporazum o saradnji, koji predviđa zajedničke aktivnosti za bolju koordinaciju i uspostavljanje mehanizma za ravnomerni teritorijalni razvoj Srbije.
To se posebno odnosi na sektore turizma, trgovine, telekomunikacija i informacionog društva.


Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove
Tanjug

Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove

14.April.2021 16:31 BEOGRAD - Beograd je postao domaćin dva velika projekta - "euPOLIS" i "HEART" - koje finansira Evropska komisija, a posvećeni su saradnji stručnjaka i građana u pronalaženju i kreiranju gradova koji podržavaju kvalitetnije javno zdravlje i opšte dobro.
Oba projekta zasnivaju se na ideji srpskih naučnika koji su kreirali holistički "blue-green dream" (plavo-zeleni san) pristup urbanističkom planiranju, a Evropska komisija i partneri iz čitavog sveta prepoznali kao kvalitetnu platformu za stvaranje održivog, zdravog i ugodnog okruženja, poboljšanje kvaliteta vode i vazduha i revitalizaciju tla kako bi se ponovo uspostavio biodiverzitet u urbanim sredinama, saopštio je MIKSER.


Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji
Tanjug

Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji

14.April.2021 15:44 BEOGRAD - Ogroman program investicija koji se sprovodi u Srbiji ne bi mogao da bude realizovan bez podrške katastra nepokretnosti koji je aktivan učesnik ovih poslova, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon posete Repibličkom geodetskom zavodu (RGZ).
"Samo na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice koja se gradi imamo 4.600 katastarskih parcela koje treba da budu eksproprisane, a na teritoriji Čačka imamo 1.330 parcela koje su eksproprisana za koridor Preljina-Požega", rekao je Momirović posle sastanka sa direktorom RGZ-a Borkom Draškovićem.


Mihajlović sa mađarskom kompanijom MVM o investicijama
Tanjug

Mihajlović sa mađarskom kompanijom MVM o investicijama

14.April.2021 14:28 BEOGRAD - Uskoro ćemo imati novi investicioni plan u rudarstvu i energetici vredan 15 milijardi evra i dobrodošli ste da investirate u Srbiji, posebno u obnovljive izvore energije, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa predsednikom mađarske kompanije "MVM grup" erđom Koborom.
Navela je da će sutra u skupštini biti četiri zakona koje je Ministarstvo rudarstva pripremilo i da će oni biti osnova za bolje uslove poslovanja i investicije u rudarstvu i energetici.


Vujović u Nišu: Za bolji kvalitet vazduha 15,6 miliona dinara
Tanjug

Vujović u Nišu: Za bolji kvalitet vazduha 15,6 miliona dinara

14.April.2021 14:14 NIŠ - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Niš, grad kome je ministarstvo kroz konkurse za unapređenje kvaliteta vazduha dodelilo 15,6 miliona dinara, i poručila da je u fokusu tog resora ove godine više nego ikad briga za čist vazduh i da je to jedan od glavnih ciljeva.
Kako je saopštilo Ministarstvo, Vujović je precizirala da je za zamenu ložišta u domaćinstvima, iz budžeta ministarstva Nišu dodeljeno 12 miliona dinara, a za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja 3,64 miliona dinara.


Mihajlović s ambasadorkom Rumunije o saradnji u energetici
Tanjug

Mihajlović s ambasadorkom Rumunije o saradnji u energetici

14.April.2021 13:27 BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u razgovoru sa ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju da je za Srbiju prioritet regionalno povezivanje u oblasti energetike, kroz izgradnju Transbalkanskog koridora i povezivanjem gasnim interkonekcijama sa svim susedima, uključujući i Rumuniju.
"Srbija je pripremila novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, koji će omogućiti nove investicije u ovoj oblasti, posebno kod obnovljivih izvora energije. Pripremamo i novi investicioni plan u rudarstvu i energetici vredan 15 milijardi evra", rekla je ona.


Matić: Sporazum sa Grčkom biće potpisan do kraja aprila
Tanjug

Matić: Sporazum sa Grčkom biće potpisan do kraja aprila

14.April.2021 13:04 BEOGRAD - Planirano je da Sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korone, između Srbije i Grčke, bude potpisan do kraja meseca, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Matić za Tanjug ističe da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedura kada će se to završiti.


Momirović:Obilaznica oko NS sa mostom značajna za grad i Vojvodinu
Tanjug

Momirović:Obilaznica oko NS sa mostom značajna za grad i Vojvodinu

14.April.2021 12:35 BEOGRAD - Izgradnja obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava, od velike je važnosti za taj grad jer će rasteretiti saobraćaj, ali i za ceo region, jer se ona nadovezuje na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro počinje, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada u Vladi Srbije, Momirović je rekao da je vrednost tog projekta 130 miliona evra i da će se raditi u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC i Koridorima Srbije.


Marić: Nema oporavka privrede pre kraja 2022, i to je upitno
Tanjug

Marić: Nema oporavka privrede pre kraja 2022, i to je upitno

14.April.2021 12:08 ZAGREB - Potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić izjavio je danas da pun ekonomski oporavak zemlje ne treba očekivati pre kraja sledeće godine, a turizma i godinu kasnije, ali da to zavisi i od pandemije.
Projekcije BDP-a za ovu godinu zavise od toga šta će se događati s kovidom, ali i sa turističkom sezonom, rekao je Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", dodajući da postoje očekivanja da bi turistička sezona trebalo da bude bolja od prošlogodišnje, što će zavisiti od razvoja pandemije.


MN Plastika 1996 gradiće poslovni objekat u Staroj Pazovi
Tanjug

MN Plastika 1996 gradiće poslovni objekat u Staroj Pazovi

14.April.2021 11:29 STARA PAZOVA - Kompanija MN Plastika 1996 iz Stare Pazove planira da izgradi novi poslovno-proizvodno i skladišni objekat za proizvodnju plastičnih predmeta široke namene, kao i skladištenje sirovina i gotovih proizvoda.
Objekat će imati administrativni, proizvodni i skladišni deo, a biće izgrađen na parceli od oko 94 ara u okviru radne zone ovog naselja, prenosi portal eKapija.


Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji
Tanjug

Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji

14.April.2021 11:20 BEOGRAD - Usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koji će uskoro biti doneti, biće osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Ona je, na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, poručila da će novi propisi biti osnova za velika ulaganja u obnovljivije izvore energije i da je cilj da 2040. godine dostignemo minimum 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora.


Obustavljeni radovi na gradnji četiri okna i niskopa u Jami
Tanjug

Obustavljeni radovi na gradnji četiri okna i niskopa u Jami

14.April.2021 10:13 BEOGRAD/BOR - U rudniku Jama u Boru, zbog zaštite životne sredine, kompaniji "Ziđin koper" zaustavljeni su radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa za bakar, izjavio je pomoćnik ministra za rudarstvo i eneretiku Dejan Milijanović.
"To su rudarski objekti koji su bili u izgradnji i radovi su na osnovu predstavki građana zaustavljeni. Tako smo 9. aprila na zajedničkom sastanku, koji se inače periodično održavaju sa generalnim direktorom Ziđin kopera, dobili uverevanja da su radovi na izgradnji tih rudarskih objekata, tri ventilaciona okna, jednog servisnog okna i niskopa zaustavljeni", rekao je Milijanović Tanjugu.


U avgustu će se znati ima li CG komercijalne rezerve nafte
Tanjug

U avgustu će se znati ima li CG komercijalne rezerve nafte

14.April.2021 08:28 PODGORICA - Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.
Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet meseci.


Matić: Aukcija za 5G mrežu možda krajem godine
Tanjug

Matić: Aukcija za 5G mrežu možda krajem godine

15.April.2021 16:54 BEOGRAD - Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa direktorom kompanije A1 Telekom Austrija Grupe, Alehandrom Platerom, o značaju razvoja mreže u Srbiji i ulaganjima u informaciono komunikacione tehnologije.
Ministarka Matić je posebno istakla značaj Projekta izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima, koja će uticati na ukupan ekonomski rast nedovoljno razvijenih delova zemlje, kao i na uvođenje novih tehnoloških usluga u šta su su putem javnih poziva uključeni i operatori, saopštilo je Ministarastvo.


Pčelari od danas mogu da podnose zahteve za podsticaje
Tanjug

Pčelari od danas mogu da podnose zahteve za podsticaje

15.April.2021 16:42 BEOGRAD - Pčelari od danas mogu da podnose zahteve za podsticaje, objavila je Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Po košnici se dobija 800 dinara, a podsticaji mogu da se dobiju za najmanje 20 a najviše 1.000 košnica.


Krkobabić: Raduje što mladi žele da ostanu u Sjenici
Tanjug

Krkobabić: Raduje što mladi žele da ostanu u Sjenici

15.April.2021 16:12 SJENICA - Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je prilikom današnje posete Sjenici i okolnim selima predstavio program kojim je zadrugama ove godine namenjeno pola milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.
"Raduje me spremnost ljudi da ostanu na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, da ih unapređuju, a posebno raduje to što mladi ljudi u ovim krajevima svoju budućnost vide ovde", rekao je on.


Svetska banka pozvala zemlje da doniraju svoj višak vakcina
Tanjug

Svetska banka pozvala zemlje da doniraju svoj višak vakcina

15.April.2021 15:42 ŽENEVA - Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas pozvao je danas zemlje sveta da svoj višak vakcina protiv kovida-19 doniraju zemljama sa niskim prihodima, koje su deo Kovaks sistema.
"Mnoge zemlje sada imaju dolare raspoložive za trošenje na vakcine, ali brze isporuke nisu dostupne", poručio je predsednik Svetske banke, prenosi agencija Rojters.


Momirović i Pinter o zajedničkim železničkim projektima
Tanjug

Momirović i Pinter o zajedničkim železničkim projektima

15.April.2021 14:44 BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske Atilom Pinterom o infrastrukturnim projektima i železničkom saobraćaju kroz Vojvodinu do Mađarske.
Momirović je Pinter su tokom susreta razgovarali o dinamici radova na brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, rekonstrukciji pruge Segedin-Subotica i Subotica - Horgoš - granica Mađarske.
Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Direktor Telekoma Srbije član Forbsovog poslovnog saveta
Tanjug

Direktor Telekoma Srbije član Forbsovog poslovnog saveta

15.April.2021 13:59 BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić postao je član Forbsovog poslovnog saveta, koji čine istaknuti poslovni lideri iz čitavog sveta.
Forbsov poslovni savet je organizacija u čije članstvo se ulazi po pozivu i na osnovu referneci koje biznismeni steknu u svom dugogodišnjem radu.


Mali: Vlada danas o rebalansu budžeta i trećem paketu mera
Tanjug

Mali: Vlada danas o rebalansu budžeta i trećem paketu mera

15.April.2021 08:52 BEOGRAD - Pred Vladom Srbije danas će se naći predlozi rebalansa ovogodišnjeg budžeta i paketa državne pomoći građanima i privredi, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.
On je na RTS rekao da su dva razloga zašto se ide u rebalans budžeta - nastavak ublažavanja negativnih poslednica krize izazvane epidemijom korona virusa, i izdvajanje dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne investicije.


UFPS: Test samostalnosti prihvatljiv za većinu frilensera
Tanjug

UFPS: Test samostalnosti prihvatljiv za većinu frilensera

15.April.2021 19:50 BEOGRAD - Predstavnici Poreske uprave, Ministarstva finansija i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), analizirali su kako će se test samostalnosti primenjivati na frilensere koji žele da postanu preduzetnici i zaključili da za većinu frilensera to neće predstavljati problem.
Ovo je nakon današnjeg sastanka za Tanjug izjavila predsednica Udruženja frilensera i preduzetnika Maša Popov, pojašnjavajući da se o testu samostalnosti razgovaralo na predlog članova UFPS koji su imali nedoumice vezane za njega.
Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Sre, 14/04/2021

Novi aranžman savetodavnog karaktera, bez zaduživanja
Tanjug

Novi aranžman savetodavnog karaktera, bez zaduživanja

13.April.2021 18:25 BEOGRAD - Srbija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to budžetom planirano, istakao je ministar finansija Siniša Mali tokom današnjeg onlajn razgovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Jan Kes Martejn, saopštilo je Ministarstvo finasija.
Ministar Mali je naglasio da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5 odsto, što je bolji rezultat nego što je to očekivano, te da je ključan drugi kvartal u kome se očekuje rast od preko 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine.


U avgustu će se znati ima li CG komercijalne rezerve nafte
Tanjug

U avgustu će se znati ima li CG komercijalne rezerve nafte

14.April.2021 08:28 PODGORICA - Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.
Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet meseci.


Saradnja s NALED-om i Poštama Srbije u oblasti turizma
Tanjug

Saradnja s NALED-om i Poštama Srbije u oblasti turizma

13.April.2021 19:05 BEOGRAD - Srbija će dobiti Savet za razvoj i oporavak turizma, najavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbiije Tatjana Matić tokom sastanka sa izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović i izvršnim direktorom JP Pošte Srbije Nebojšom Markovićem.Na sastanku je bilo reči o projektima u oblasti turizma i elektronskog poslovanja, saopštilo je Ministarstvo.

Foto Tanjug/ MTT
Previous page 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 3715 Next page Page 10

Pretraga

Korisni linkovi